Payrolling wordt door veel dienstverleners aangeboden, maar wat betekent het nu eigenlijk, en wat zijn de plus- en minpunten voor een bedrijf of organisatie?

Wat houdt payrolling in?

Dienstverleners die payrolling verzorgen nemen de verantwoordelijkheid van een werkgever over waarbij het personeel in dienst komt van een salariëringsbedrijf. Payroll medewerkers heeft niet alleen betrekking op de personeelsadministratie, maar ook op de juridische zaken die bij het werkgeverschap komen kijken.

Wat wordt door hen overgenomen?

De taken die zo’n dienstverlener voor je uit handen neemt zijn onder het opstellen van arbeidscontracten, het betalen van de salarissen, het afdragen van premies en belastingen, het regelen van pensioenen en ontslag, het begeleiden van ziekteverzuim en het implementeren van CAO- en wetswijzigingen.

Welke taken blijven je eigen verantwoordelijkheid?

Onder meer het aannemen van nieuw personeel, het bepalen van de hoogte van de salarissen en het voeren van de periodieke beoordelings- en functioneringsgesprekken, kortom de primaire bedrijfsprocessen blijven bepaald worden door de opdrachtgever. Op de werkvloer zelf verandert er dus niets, alleen achter de schermen.

Is payrolling aantrekkelijk voor iedereen?

Payrolling staat voor gemak, meer flexibiliteit, het beperkte risico en financiële voordelen doordat je personeelskosten overzichtelijker zijn en je zo efficiënter kan inkopen. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een kortlopend project of juist een langer lopend traject.

Pluspunten

– overzichtelijke personeelskosten; geen verrassingen achteraf;

– online regelen door online payroll;

– vast tarief, elke periode één factuur;

– je ontvangt niet langer facturen en/of aangiften van de diverse instanties die betrekking hebben op de personeelsadministratie zoals het UWV, de Belastingdienst, verzekeringsbedrijven, etc.;

– overzichtelijke financiële administratie,  dit leidt tot meer inzicht waardoor kostenbesparingen makkelijker gerealiseerd kunnen worden;

– op de werkvloer verandert er niets voor je werknemers, behalve dan dat zij ook kunnen steunen op de specialistische personeels- en organisatie kennis  van de professionele dienstverlener.

Minpunten

– feit blijft dat je de payroll dienstverlener voor de geleverde diensten moet betalen;

– ook al verandert er feitelijk niets op de werkvloer, het overstappen naar payrolling kan de band met je personeel beïnvloeden. Doordat ze niet meer rechtstreeks door jou worden uitbetaald kunnen ze zich minder betrokken bij of minder gewaardeerd voelen door het bedrijf. Heb je veel flexibel personeel, dan geldt dit natuurlijk in mindere mate;

– de aansprakelijkheid voor betaling van loonbelasting en premies van sociale verzekering blijft bestaan. Mocht het payroll bedrijf failliet gaan, kan het zo zijn dat er premies en belasting aan de Belastingdienst en het UWV moeten worden afgedragen, terwijl je dit ook al eerder hebt betaald aan het payroll bedrijf.

Kortom

Met payrolling ben je verzekerd van professionele kennis op het gebied van wetten en regels waar je als werkgever mee te maken krijgt. Daarbij verminder je je administratieve taken aanzienlijk, omdat je slechts het gewerkte aantal uren hoeft door te geven aan de door jou ingeschakelde payroll specialist. Bij payrolling echter, moet je deze ook betalen voor de door hen geleverde diensten.