Grenen hout is hout van de Grove den en is een blanke en vette houtsoort. Grenenhout is in België de meest gebruikte houtsoort, in Nederland komt het na het Vuren op de tweede plaats. Amerikaans grenen bevat weinig kwasten en wordt daarom het meest in de meubelindustrie toegepast. De grenen meubelen die IKEA beroemd hebben gemaakt in de jaren ’70 zijn gemaakt van Scandinavisch grenenhout en dit kenmerkt zich juist door een hoog aantal kwasten. Dankzij de decoratieve nerfstructuur en mooie diepe abrikooskleur, die zich met het verstrijken van de jaren openbaart, blijven grenen meubels een veel gekozen huisraad.

Grenen meubelen

Massieve kwaliteit

Wanneer u grenenhouten meubelen koopt, weet u zeker dat u een 100% massief houten product aanschaft. Massief houten meubels betekenen dat u geen problemen krijgt met loslatend fineer of lelijke plekken bij een kras of buts. De natuurlijke veerkracht van grenenhout zorgt ervoor dat een lichte beschadiging na verloop van tijd verflauwt en dezelfde kleur aanneemt als de rest van het stuk. Grenenhout is er in diverse hardheid en vetgehaltes. De minst vette en droge bomen vinden hun weg in de balkjes- en lattenindustrie. De midden kwaliteit is uitermate geschikt voor grenen meubelen, kisten, pallets en rabatdelen. De hardste grenensoorten tenslotte zien we terug in de woningbouw waar de in dragende constructies gebruikt worden.

Tijdloze vlammen en structuur

De vormen van de knoesten en structuur van natuurlijk hout heeft de mens altijd gefascineerd en geïnspireerd. Door de eeuwen heen is grenenhout, vanwege zijn mooie tekening en makkelijke bewerkingmogelijkheden een geliefde houtsoort voor serviesgoed, keukengerei en andersoortige huisraad.

Hadden we vroeger alleen de keuze uit geboende grenen meubelen, tegenwoordig wordt er nog meer de nadruk op de mooie nerfstructuur gelegd door het gebruik van transparante kleurbeitsen op waterbasis. Op onbehandeld hout aangebracht dringen ze diep in de vezel zonder de houtstructuur aan te tasten. Oude vuile of gelakte grenen meubelen worden weer als nieuw na een behandeling met loog. Loog laat geen vlekken achter op het grenenhout en de grenen meubelen kunnen er weer voor een generatie lang tegenaan. Klik hier om naar de website te gaan.