We hebben inmiddels gezien hoe de gasprijzen ineens de pan uit kunnen rijzen en aangezien we geen of tenminste weinig gas in eigen land uit de grond halen blijven we afhankelijk. Die afhankelijkheid is waar het probleem zit. Anderen landen kunnen schaarste opwekken of leidingen kunnen beschadigen waardoor gas ineens (weer) een probleem kan worden. Geen wonder dat veel mensen oriënteren op het vervangen van de C.V. ketel. Maar hierbij zijn er diverse afwegingen te maken. Misschien is het blijven houden van de CV ketel toch beter, of zelfs om deze te vervangen door een nieuwe!

Vervangen door warmtepomp

Het meest ultiem is om de gasmeter helemaal vaarwel te kunnen zeggen. Dus de CV ketel maar ook het koken gasloos te doen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en wanneer je dit zelf kan opwekken met zonnepanelen dan is dat een ultieme manier van verwarmen. Koken kan sowieso natuurlijk elektrisch. Echter is het verwarmen met een warmtepomp in bijna alleen nieuwbouw woningen die echt goed geïsoleerd zijn een haalbare oplossing.

Hybride warmtepomp

Als alternatief kan je ook een hybride warmtepomp nemen. Deze werkt samen met een CV ketel en hierbij ben je dus niet helemaal van het gas af maar is het wel de bedoeling dat het gebruik nog minimaal is. Sommige moderne CV ketels zijn hier al geschikt voor gemaakt maar anders moet je alsnog investeren in het vervangen van de CV ketel.

Gebruik van CV ketel minimaliseren

Wat ook kan is het gebruik van de CV proberen te minimaliseren. Wanneer de gasprijs stijgt stijgen jouw kosten ook maar wel als het verbruik minimaal is dan blijven de gevolgen beperkt. Een oude CV ketel zal in dit geval het liefst wel vervangen worden door een zuinig en moderne ketel welke sowieso een hoger rendement heeft en ook opties heeft om meer economisch te gebruiken. Bijvoorbeeld door de temperatuur lager te zetten. Koken kan ook in dit geval op elektrisch zodat je daar geen gas meer voor nodig hebt. Voor het verwarmen van je huis zijn ook elektrische opties.  Voor de hand ligt het gebruik van een elektrische kachel maar veel gebruikt is ook een airco welke ook kan verwarmen. Door ook hier voor een zuinig model te gaan kan het verwarmen van het huis aantrekkelijk worden.

Isoleren

Wanneer er minder warmte verloren gaat dan kost het minder energie om het huis op temperatuur te houden. Kijk dus ook welke mogelijkheden er zijn om je woning beter te isoleren. Denk hierbij aan de spouwmuren, dak en vloer maar ook aan het gebruik van modern isolatieglas. Er zijn tevens subsidies om je huis te isoleren waardoor dit erg aantrekkelijk is.

Zonnepanelen

Het stroomverbruik zal stijgen om de gasverbruik te verlagen. Dit kan gecompenseerd worden door de stroom zelf op te wekken door zonnepanelen te gebruiken. Het vervelende is wel dat je het huis vooral in de winter wilt verwarmen, wanneer de zonnepanelen minder opbrengen. Momenteel helpt de saldering regeling nog om dit op te vangen maar deze zal uiteindelijk verdwijnen. Wellicht wordt het gebruik van een thuisaccu om de opgewekte stroom te kunnen bewaren uiteindelijk haalbaar.

Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt water door de warmte van de zon. Deze is te gebruiken in combinatie met een (hybride) CV installatie waardoor het gasverbruik nog verder beperkt kan worden.

Conclusie

De conclusie is dat het vervangen van de CV ketel in sommige gevallen een goed idee kan zijn maar dit is heel erg afhankelijk van de situatie. Aan de hand van bovenstaande kan je mogelijk zelf een afwezig maken maar je kan ook een energieadviseur inschakelen. Deze kijkt naar diverse mogelijkheden en komt dan tot een besparing plan op maat.