De Oostenrijkse vastgoedmarkt is namelijk stabiel en wordt gekenmerkt door een gestage groei. Bovendien stijgen de prijzen van vakantiehuizen en appartementen voortdurend waardoor waarde behoud en/of stijging gegarandeerd is.

Appartement kopen als tweede woning of investering

Met het kopen van een vakantie appartement sla je eigenlijk twee vliegen in een klap; je verbetert je levenskwaliteit en je doet tegelijkertijd een veilige investering in goed vastgoed. En denk eens aan het volgende; op het moment dat je zelf geen gebruikt maakt van het appartement zou je het open kunnen stellen voor de verhuur, nog een bijkomend voordeel!

Let op de juridische en fiscale aspecten

In de meeste Oostenrijkse deelstaten zijn er beperkingen op het verwerven van appartementen, de zogenaamde vakantiewoningen. De deelstaatregering moet een vergunning afgeven voor daarvoor erkend vastgoed. Door de bouwondernemingen wordt van tevoren al voor deze goedkeuring gezorgd. Heeft het betreffende vastgoed een vergunning als vrijetijdswoning, dan kan elke EU-burger dit vastgoed verwerven en er vrij over beschikken.

Stel dat je besluit je nieuwbouw appartement in Oostenrijk te verhuren aan internationale gasten op de momenten dat je er zelf geen gebruik van maakt, dan kan dat natuurlijk. Je kunt hierbij kiezen uit twee mogelijkheden:

1)   Je kunt zelf het appartement verhuren. Dit houdt in dat je alles voor de verhuur zelf regelt, denk hierbij bijvoorbeeld aan het adverteren van je appartement op diverse platforms, correspondentie met de gasten, boekingen, betalingen, boekhouding etc. En ook moet je zelf het onderhoud en de schoonmaak van het appartement regelen. Dit is een aardige rompslomp, maar niet onmogelijk als je over de benodigde technische middelen en voldoende tijd beschikt.

2)   Je kan gebruiken maken van de door de projectontwikkelaar aangeboden verhuurservice. Hierbij worden alle bovenstaande acties voor je geregeld en het appartement zal net zo worden beheerd als een hotelkamer op het gebied van schoonmaak, onderhoud, wisselen van linnengoed etc. Deze service is uiteraard niet gratis; een bepaald percentage van de huurinkomsten zul je moeten afdragen aan de verhuurorganisatie. Zo’n contract met de verhuurorganisatie kan je jaarlijks beëindigen, dus als je tijdens het jaar besluit dat je bijvoorbeeld je appartement niet meer wilt verhuren omdat je er zelf meer in wil gaan wonen, dan zit je niet voor eeuwig aan het contract vast.

Appartement Oostenrijk kopen? Dan kan je er dus op meerdere gebieden voordeel van hebben; heerlijke vakanties voor jezelf, en ook wat extra huurinkomsten als je besluit het appartement te gaan verhuren.

Appartement huren voor vakantie

Ben je op zoek naar een appartement in Oostenrijk voor een leuke zomer of wintersportvakantie? Ga dan naar de website van Berg en Meer Alpenvakanties en klik hier.