School is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Vakken waar ieder kind de rest van zijn of haar leven iets aan hebben worden er gegeven. Wat dacht je van begrijpend lezen, het begin van rekenen en tegenwoordig ook steeds vaker vreemde talen. Toch hebben ook basisscholen bepaalde normen waar ze aan moeten voldoen.

Een openbare basisschool in Dussen kon niet meer aan bepaalde verplichtingen voldoen en moet daarom nu de deuren sluiten. De basisschool had nog maar 29 leerlingen, terwijl de opheffingsnorm 50 is. Uiteindelijk is er dus voor gekozen om de school te sluiten. Voor de leraren is dit een enorme domper. De basisschool bestaat al dertig jaar en heeft een belangrijke positie in het Dussen. Naast deze openbare school zitten er namelijk nog een katholieke en christelijke school. Het dorp is niet gigantisch groot, maar de drie scholen konden blijven bestaan. Zeker de school die nu gaat sluiten had als uitgangspositie dat ze kinderen erg goed konden begeleiden omdat er zo weinig leerlingen op zaten.

Het begin van dit schooljaar besloten ongeveer 20 ouders hun kinderen al van de basisschool af te halen, omdat toen al sluiting dreigde. Deze kinderen zijn grotendeels naar de katholieke school gegaan. De voorspelling is dat de resterende groep kinderen zeer waarschijnlijk ook naar deze basisschool zullen gaan. De sluiting is geldig vanaf 1 augustus. De kinderen kunnen het schooljaar dus nog wel afmaken. Wat betreft de nog werkzame leraren is het gelukkig ook niet zo’n groot probleem. Via de stichting krijgen zij een andere baan aangeboden.

Samenwerking

De directeur van de school betreurd het dat het besluit is genomen om de school te sluiten. Er is nagedacht over een samenwerking met de katholieke school. Deze twee scholen liggen dicht bij elkaar. Het bestuur was het er alleen niet mee eens. Dat heeft te maken met de bestuursvorm van de katholieke school anders is dan die van een openbare. Helaas zit er niks anders op dan de laatste maanden nog maar even te genieten van de school met zijn leerlingen en leraren.