Als je iets hebt gekocht, wil je er zo lang mogelijk van genieten. Het besluit om een blokhut te plaatsen is niet over één nacht ijs gegaan. Na lang wikken en wegen, heb je eindelijk de knoop doorgehakt en besloten dat wat extra ruimte in de tuin goede diensten zal bewijzen.

[poll id=”3″]

Bescherming

Als de hut er eenmaal staat, wil je ook dat hij jaren daar blijft. Onderhoud is behoud, is bij deze een gouden regel. Hout dat wordt geleverd voor voordelige blokhutten, is meestal nog niet voorzien van enige bescherming. Daarom moet je als koper erop letten dat, dat wel gebeurd. Niet alleen weer en wind kunnen ervoor zorgen dat de levensduur van je hut verminderd, maar ook allerlei ongedierte kan zich nestelen in het hout en het natuurproduct aantasten.

Methode

De beste manier om hout te bewaken voor weer en wind en ongedierte, is door het met een hoge drukmethode te doordrenken met een speciale vloeistof. De vloeistof snijdt schimmels, insecten en bacteriën die zich willen nestelen in het hout, de pas af. De levensduur van het hout wordt op deze manier met ruim driehonderd procent verhoogd. Dit betekent dat je drie keer langer meegaat met de hut en dat er op lange termijn minder bomen hoeven te sneuvelen. Dit is ook milieu voordelig.

Mogelijkheden

Een blokhut die goed is behandeld met de speciale vloeistof krijgt een groene houtkleur die ook heel mooi staat in de tuin met bomen, bloemen en gras. Het leukste ervan is dat je nauwelijks meer hoeft om te kijken naar de hut voor onderhoud. De keuze om het hout te behandelen moet het liefst voordat de hut wordt opgezet, worden genomen. Staat het bouwwerk er eenmaal, dan is het moeilijk om bepaalde plekken te bereiken. Kies je niet voor behandeling met een hoge druk, dan kun je zelf de vloeistof aanbrengen.  Dit is echter minder efficiënt en effectief.  Deze methode eist ook dat de hut wordt afgewerkt met speciale houtolie. Het is ook mogelijk om hout te kopen dat enige tijd in een speciale vloeistof is bewaard. Maar ook dit  is minder effectief dan behandeling met een hoge druk.

Herstel glorie

Is de kleur van je blokhut na verloop van tijd veranderd, dan hoef je niet met je handen in het haar te zitten. Door het hout met Restol Tanalith Groen te lakken, wordt de glorie hersteld. Of je kunt er ook voor kiezen om in het begin al een dekkende kleurloze laag te geven aan de groenige kleur.

Prijs

Blokhutten zijn er in allerlei prijsklassen. Van de goedkope blokhut tot de duurdere (grotere blokhutten). Veelal zit het prijsverschil in de kwaliteit van de blokhut zoals de dikte van het hout, behandeling van het gebruikte hout, kozijnen, dakpannen etc.