Er zijn veel autoliefhebbers die maar in één auto willen rijden; een BMW. Voor vele kopers van nieuwe auto’s was een BMW uit de compacte 1-serie hun eerste BMW, maar nu genieten ook occasionkopers van dit model. Ben je op zoek naar een BMW occasion specifiek uit deze serie? Onderstaand geven we je wat meer informatie over dit type auto verzameld uit testresultaten en ervaringen van de Wegenwacht.

In principe is een occasion uit de BMW 1-serie zeer betrouwbaar, mits die niet ‘mishandeld’ is door de vorige eigenaar. En hier schuilt meteen een zeker risico. Ben je op zoek naar een BMW occasion uit deze serie, zorg dan dat je dit goed onderzoekt. Bekijk of de auto netjes is behandeld en op tijd onderhoud heeft gehad, en deskundig onderhoud! Veel zogenaamde ‘sportieve rijders’ stellen de techniek namelijk zwaar op de proef. De BMW occasions die het zwaar te verduren hebben gehad kun je herkennen aan het volgende; remschijven en remblokken zijn vaak vernieuwd, en waarschijnlijk ook de schokdempers. Controleer ook de schakelaar op de koppeling. Deze schakelaar voorkomt dat de motor kan worden gestart zonder de koppeling in te drukken. Is deze defect, dan kan je dus niet starten. Al met al geen grote reparatie, maar wel een erg lastige!

Doordat er binnen deze serie een enorme variatie is, is het erg belangrijk om vooraf goed te bepalen wat je precies wilt als je een BMW occasion uit de 1-serie wilt aanschaffen. De modernere motorvarianten zijn niet alleen sterker, maar ook zuiniger. Doordat de occasions uit de 1-serie enorme gewilde auto’s zijn, zijn goed onderhouden exemplaren dus ook duur geprijsd. Daar staat wel tegenover dat als je de auto goed en gedegen blijft verzorgen en onderhouden, de BMW enorm waardevast blijft. Het is echt zo dat een goed onderhouden occasion een heel lang en zorgeloos leven kan hebben.

Wel zijn de banden van een BMW occasion uit de 1-serie een behoorlijke kostenpost waar je niet zo snel rekening mee houdt. Deze serie hoort namelijk op run-on-flat banden te staan en deze zijn wat duurder dan normale banden.

Maar de auto is van hoge kwaliteit en wat dat betreft kan een occasion uit de 1-serie je net wel over de streep trekken als je altijd al een BMW occasion hebt willen rijden, maar op zag tegen de investering en rijkosten. De normale versie uit de 1-serie in occasion vorm is qua kosten echt wel goed te doen, er is slechts één ‘risico’: een BMW rijden kan verslaven werken!