Voor veel bedrijven is briefpapier het meest gebruikte papier waar diverse boodschappen op worden afgedrukt, denk bijvoorbeeld aan mailings, facturen, memo’s, aanvragen, etc. Maar waar moet je allemaal aan denken als je je briefpapier gaat opmaken voor de drukker?

Papiersoort en afwerking keuze

Voor briefpapier zijn er aardig wat papiersoorten die je kan kiezen, maar de meest gebruikte soorten zijn de 80 tot 120 grams. Er wordt ook wel gesproken van grammages; de grammage van het papier geeft aan hoe zwaar het papier is per m2. Hoe hoger het grammage, hoe zwaarder het papier. Voor simpel briefpapier wordt meestal 80 grams papier gebruikt. Ook het soort papier naast het grammage is erg belangrijk. Een erg stijlvolle uitvoering is bijvoorbeeld zwaar papier met een watermerk of linnen papier. Afhankelijk van jouw business kies je het meest geschikte briefpapier.

Bij briefpapier drukken in full color, dan is de opbouw bijna altijd in CMYK kleuren; C staat voor Cyaan, M voor Magenta, Y voor Yellow en B voor Black. Omdat deze kleuren worden opgebouwd in procenten van iedere kleur dient voor een goede kleur zwart de totale procentuele waarde niet boven de 280% te komen.

Houd bij het ontwerpen van je briefpapier rekening met het toepassen van afloop of snijmarge. Dit is nodig omdat er bij het snijden van het product delen kunnen wegvallen of witte randen kunnen ontstaan. Houdt daarom altijd een minimale afloop of snijmarge van 2mm aan.

Als een bestand geen afloop of snijmarge heeft kan dit een aantal oorzaken hebben: de achtergrond is niet doorgetrokken in de afloop/snijmarge of de afloop is niet opgeslagen door het foutief exporteren van de bestanden.

  • Dubbelcheck voordat je je briefpapier ontwerp naar de drukker stuurt dus de volgende zaken;
  • Heb ik het juiste papier en afwerking gekozen? Bekijk hier voor de samenstelling van het briefpapier.
  • Heeft mijn bestand genoeg overloop/snijmarge? Bekijk de aanleverspecificaties van het briefpapier om dit te controleren.
  • Heb ik de juiste kleurverzadiging gebruikt? De kleurverzadiging in CMYK mag nooit boven de 280% komen (C%+M%+Y%+K%)
  • Staan de teksten ver genoeg van de rand?
  • Staan mijn letters in contouren? Zijn de lettertypes ingesloten?

Verder kunnen per drukker de aanleverinstructies voor briefpapier nog wel eens verschillen. Zorg er dus voor dat je behalve bovengenoemde punten ook de instructies van de drukker hebt gevolgd.