Bromfiets verzekeren: Je nieuwe bromfiets is iets om zuinig en trots op te zijn en je wilt deze natuurlijk meteen verzekeren tegen risico’s. Het is in Nederland in ieder geval bij de wet verplicht een WA verzekering (Wettelijk Aansprakelijk) af te sluiten voor je bromfiets. Dit houdt in dat als je iemand aanrijdt, de schade van die ander door de verzekeringsmaatschappij waarbij je je bromfietsverzekering hebt afgesloten, wordt vergoed.

De hoogte van WA-premie bij bromfietsverzekeringen is afhankelijk van een aantal factoren waaronder je leeftijd, woonplaats en uitvoering van de brommer. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten bromfietsen:

• Scooter: een scootermodel (automaten en versnellers) met een maximale snelheid tot 45 kilometer per uur, voorzien van een gele plaat/sticker en waarbij het dragen van een helm wettelijk verplicht is;

• Brommer: een niet- scootermodel (automaten en versnellers) met een maximale snelheid tot 45 kilometer per uur, voorzien  van een gele plaat/sticker en waarbij het dragen van een helm wettelijk verplicht is;

• Snorscooter: een scootermodel met een maximale snelheid tot 25 kilometer per uur, voorzien van een oranje plaat/sticker en waarbij het dragen van een helm niet wettelijk verplicht is;

• Snorbrommer: een niet-scootermodel met een maximale snelheid tot 25 kilometer per uur, voorzien van een oranje plaat/sticker en waarbij het dragen van een helm niet wettelijk verplicht is;

• Zoemfiets: Fietsen met hulpmotor (Spartamet, Elo-Bike, e.d.), voorzien van een oranje plaat/sticker.

Ook geldt dat de premie van een bromfietsenverzekering hoger zal zijn voor een brommer met versnellingen dan voor een automatisch geschakelde brommer.

Je kan er ook voor kiezen om je bromfiets te verzekeren tegen diefstal. De hoogte van de vergoeding bij diefstal is afhankelijk van de afschrijving en het eigen risico, de voorwaarden hiervan kunnen per verzekeringsmaatschappij verschillen. Overigens is bij diefstal de bromfiets uitsluitend verzekerd als deze op slot is gezet met zowel het standaard slot als een ART categorie 3 goedgekeurd slot.

Een andere optie is om je bromfiets te verzekeren tegen schade aan je eigen bromfiets. Ook hierbij geldt dat de vergoeding afhankelijk is van de afschrijving en het eigen risico. Om jezelf te verzekeren tegen letsel kan je ook nog een ongevallen opzittende verzekering afsluiten.

Is er in jouw situatie sprake van dat er meerdere personen van de bromfiets gebruik maken, dan moet je de bromfietsverzekering afsluiten voor de leeftijd van de jongste bestuurder. Onder andere de leeftijd van de bestuurder bepaalt namelijk de hoogte van de premie. Als je een jonger iemand op de bromfiets laat rijden dan waarvoor de verzekering is afgesloten, dan ben je in veel gevallen niet verzekerd.