Bij het afsluiten van een bromfietsverzekering kom je soms wat onduidelijkheden tegen. Onderstaand behandelen we daarom een aantal veel voorkomende vragen. Als je vraag hier niet bij staat, kijk dan ook eens op het internet. Hier vind je veel informatie over de bromfietsverzekering en kan je bovendien, als je eenmaal weet welk verzekeringsproduct het beste bij je past, je bromfietsverzekering vergelijken bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Bromfietsverzekering

Heb ik een kentekenplicht voor mijn bromfiets?

Ja, dat heb je. Het bromfietskenteken (brommerkenteken) is op 1 september 2005 ingevoerd en sinds 1 januari 2007 is het bromfietskenteken verplicht voor alle bromfietsen in Nederland. Bromfietsen zonder kentekenplaat en kentekenbewijs mogen de openbare weg niet op. Registratie en uitgifte van de kentekens en kentekenbewijzen wordt verzorgd door de RDW, dit is de Nederlandse toelatingsautoriteit voor voertuigen. Een bromfiets verzekeren is dus in Nederland wettelijk verplicht.

Ben ik verplicht een helm te dragen?

Ja, het is wettelijk voorgeschreven dat je een helm moet dragen. Doe je dit niet, dan ben je dus niet verzekerd.

Ben ik verzekerd als mijn brommer is opgevoerd?

Nee, een opgevoerde bromfiets is niet verzekerd en dit houdt het volgende in. Als je met je opgevoerde bromfiets schade aan anderen veroorzaakt, dan is de verzekeraar wettelijk verplicht die schade aan het slachtoffer te vergoeden. Let wel, vervolgens zal de verzekeraar deze kosten dus op jou verhalen. Je draait dus zelf voor de schade op en daarbij komt dat je ook een boete zal krijgen van Justitie. Een kostbare aangelegenheid dus.

Kan ik mijn bromfietsverzekering wijzigen?

Ja dat kan altijd, hier zijn wel kosten aan verbonden. Als je bijvoorbeeld verhuist en je nieuwe adres doorgeeft aan de verzekeraar dan zullen er zogenoemde wijzigingskosten in rekening worden gebracht.

Ik wil mijn bromfietsverzekering beëindigen, wat moet ik doen?

De meeste verzekeringen hebben een opzegtermijn, raadpleeg je polisvoorwaarden voor de opzegtermijn van jouw bromfietsverzekering. Een opzegtermijn houdt in dat je dan een bepaalde tijd voor het einde van de contractduur de verzekering moet opzeggen.

Doe je dit niet, dan wordt stilzwijgend de verzekering voor een nieuwe periode verlengd. Vaak informeert de verzekeraar je niet van te voren wanneer de contractstermijn verloopt.

Wil je je bromfietsverzekering tussentijds stopzetten, dan moet je een vrijwaringsbewijs kunnen overleggen. Dit is een bewijs dat je bij het postkantoor ontvangt als je je bromfiets hebt verkocht en het kentekenbewijs op de naam van de nieuwe eigenaar wordt overgeschreven. Het vrijwaringsbewijs houdt in dat je aantoonbaar niet meer verantwoordelijk bent voor je verplichtingen als kentekenhouder.

Wij wensen je veel succes bij het vinden van een goede bromfietsverzekering op www.verzekering.nu