Cantine due Palme is een producent van de bekende Italiaanse wijn Cantine due Palme. In dit artikel vind u meer informatie over de wijngaarden en de druivenrassen die worden gebruikt voor de heerlijke wijnen van Cantine due Palme.

Cantine due palme wijngaarden en wijnrassen

De Cantine due palme wijngaarden beslaan 220 hectare, 90% van alle druiven worden gebruikt voor rode wijn en 10% van de druiven worden gebruikt voor witte wijn. De gemiddelde jaarlijkse productie van Cantine due palme bedraagt ongeveer 20 miljoen kilo druiven voor een wijnopbrengst die varieert tussen 70.000 en 80.000 kilogram per hectare wijngaard. De wijngaarden van Cantine due Palme zijn een ampelografisch erfgoed en gaan tot Negroamaro, Primitivo, Susumaniello, Aleatico, Fiano en Malvasia Nera. De druivenrassen zijn terecht in Apulië bekend geworden door de productie expertise. De allochtone rassen die Cantine due Palme gebruikt in de wijngaarden zijn Sangiovese, Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Bianco en Nero, Chardonnay en Sauvignon. Wilt u deze wijn bestellen? Klik dan op wijnwinkel.

De druiven van Cantine due Palme

De wijndruif Primitivo

Het lijkt erop dat het druivenras Primitivo zijn naam kreeg vanwege de neiging om eerder te rijpen dan andere soorten wijnstokken. Men gelooft dat Primitivo is ontwikkeld vanuit een kloon door drie groepen mensen die zich aan de kust van Salento vestigden langs de Ionische Zee in Brindisi, Lecce en Taranto. Dit gebied werd voor het eerst gekoloniseerd door Messapians, vervolgens door de Feniciërs en tenslotte door de Grieken. Daarna en in het bijzonder in de middeleeuwen met de verspreiding van de nederzettingen aangemoedigd door de Basiliaanse kluizenaars van Griekse oorsprong. Het is bekend, uit gezaghebbende historische documenten, dat het ras intensief werd gekweekt in het uitgestrekte Apulische grondgebied in de 17e eeuw als gevolg van het werk van de benedictijnen. Maar het was vooral in de regio Salento, waar de monniken de meest gunstige voorwaarden ontdekten voor de teelt van de gulle variëteit. De rijke paarse kleur en het donkere granaat, rijke geur van donker fruit met aroma’s van chocolaty pruimen en kruidig rozijnen. Een grondig bevredigend sappige slok wijn die rimpelingen bezit van diepe zwart fruit. Verwarmend, glad en de rijke vrucht blijft prachtig hangen. “Lush and lovely” zei Malcom Gluck. Perfect te combineren met gebakken en gebraden eten.

De wijndruiven Negroamaro en Malvasia Nera

De wijnstokken gepland in de wijngaarden in het zuiden van Apulië zijn uitsluitend geplant in Negroamaro sinds de 6e eeuw voor Christus. De wijn die wordt geoogst uit Negroamaro varieert in schaduw van robijnrood tot granaatrood en de smaak is voorzien van een plezierig bittertje in de wijn. Als gevolg van die constante kenmerken en de zwarte tint van deze druiven, werd het druivenras “niuru maru” genoemd in het plaatselijke dialect van de inheemse bevolking. Naarmate de tijd vordere werd de naam geleidelijk omgevormd tot de inmiddels alombekende wijndruif: Negroamaro.

Neger Dolce wijndruif

In Salento werd bijna twee eeuwen geleden een ander ras ontdekt. Dit druivenras, genaamd neger Dolce, werd ook op grote schaal gekweekt. De kenmerken waren precies het tegenovergestelde van het druivenras Negroamaro. De andere rassen behoren tot de familie van de Malvasias en hebben een Griekse oorsprong. Deze druivenrassen kwamen in Apulië van de Peloponissos en in het bijzonder van de stad Monemvasia.

Vandaag de dag worden twee soorten op grote schaal gekweekt, de Malvasia Nera wijndruif van Brindisi en de Malvasia Nera van Lecce. Deze wijndruiven hebben veel gemeenschappelijke kenmerken. Voor het verschil in smaak van de Malvasia druif moet men meer te danken aan bodem-en klimatologische omstandigheden dan aan erfelijkheid van dit druivenras. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat Negroamaro druiven de hoogste Resveratrolo inhoud hebben in vergelijking met andere Italiaanse wijnrassen. Resveratrolo is een chemische stof in rode wijn en zorgt voor verlenging van het leven. Deze stof heeft een bekende anti-oxidant werking, het beperken van vrije radicalen schade aan effecten. Resveratrolo voegt aan de uitstekende Apulische wijn therapeutische kwaliteiten toe in het geval van hart-en vaatziekten.

Susumaniello wijndruif

Wijn van vermeende Dalmatische oorsprong, misschien komt de bijnaam “susumaniello” van het Italiaanse gezegde “geladen als een ezel”, dankzij de eigenschap om bijzonder productief te zijn op jeugdige leeftijd. Ongeveer 10 jaar na de rijpheid van deze wijnstok, verminders de productiviteit op de lange duur. Deze wijnstok produceert middelgrote druiven, met een zeer fluweelachtige blauw-gekleurde schil, die worden geoogst in de eerste helft van september. Susumaniello druiven zijn rijk aan suikers en hebben een goed en evenwichtig zuurgehalte. Susumaniello wijndruiven hebben meer dan het dubbele van antociani in de Negroamaro en een hoge extractie index.

Samenvatting

De Cantine due palme wijngaarden produceren vijf inheemse druivenrassen, Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera, Susumaniello en Neger Dolce, te bestellen bij de wijnhandel.