Cv ketels hebben regelmatig onderhoud nodig omdat de ketel boordevol techniek zit. Goed en regelmatig onderhoud zorgt er ook voor dat je cv ketel zo zuinig mogelijk werkt en daarbij komt dat, om aanspraak te kunnen maken op de 2 jaar standaard fabrieksgarantie op je nieuwe cv-ketel, je meestal moet kunnen aantonen dat de cv ketel goed onderhouden is.

Centrale verwarming

Centrale verwarming: Onderhoud aan welke onderdelen?

Brander

Ketel verwarming is altijd voorzien van een brander voor de verbranding van aardgas. Deze brander zorgt voor de warmteopbrengst van je cv ketel en is gemaakt van keramiek of roestvrijstaal. Naarmate de tijd verstrijkt wordt de brander vies en moet dus periodiek schoon gemaakt worden om een goede werking te kunnen blijven garanderen. Een CV ketels met een hoge warmteopbrengst is een zogenaamde HR ketel.

Warmtewisselaar

De brander die de hitte heeft opgewekt geeft deze door aan de warmtewisselaar. Deze wisselaar zorgt er uiteindelijk voor dat de warmte wordt geleid naar het water in de leidingen.

Gasaansluiting

In Nederland wordt uitsluitend aardgas geleverd aan de gasaansluiting, en je cv-ketel heeft dus ook een aardgas aansluiting.

Waterpomp

De waterpomp zorgt voor het laten stromen van het water in de leidingen. Dit is steeds vaker een ‘modulerende’ pomp, deze pomp verbruikt minder energie en zorgt ervoor dat je het water minder hard in de leidingen hoort stromen. Doordat er water doorheen loopt kan de pomp naar verloop van tijd verstopt of verkalkt raken, dus ook dit moet periodiek gecontroleerd worden door een vakman.

Ventilator

Waar verbrand wordt, ontstaan gassen en deze gassen wil je natuurlijk niet inademen! De ventilator zorg voor aanvoer van frisse lucht en de afvoer van de voor de mensen schadelijke rookgassen. De ventilator wordt hierdoor ook na verloop van tijd vuil en moet periodiek gereinigd worden.

Behuizing

Voor een mooie afwerking zijn alle bovengenoemde onderdelen door de producent in een behuizing geplaatst. Het oog wil ook wat! Om alles mooi af te werken zijn alle voorgenoemde onderdelen door de producent in een behuizing geplaatst. Hoe beter de cv behuizing geïsoleerd is, hoe minder lawaai je zult horen.

Waterdruk

Om het rondpompen van het warme water goed te laten verlopen, is het belangrijk dat de waterdruk op de leidingen voldoende is. Dit kan je aflezen op de waterdrukmeter of manometer op de cv-ketel.

Aansluiting waterleiding

Een cv ketel heeft een aansluiting voor de waterleiding, zodat je water kunt bijvullen indien de waterdruk te laag is en om bij installatie van de ketel cv water in de leidingen te zetten.