Als je moet leidinggeven binnen een bedrijf kan het moeilijk zijn om de mensen te benaderen. Je kan namelijk te agressief over komen of juist te assertief. De gulden middenweg, ofwel coachend leiderschap, is de juiste manier maar ook de lastigste. Maar wat is coachend leiderschap precies en hoe bereik je dit?

Coachend leiderschap draait erom dat je in staat bent jouw medewerkers beter te laten presteren en hun leervermogen te vergroten.

Eigenlijk mag je er alleen vanuit gaan dat je effectief bent als je dingen doet die echt bij je passen. Je kunt mensen namelijk niet voor de gek houden met trucjes, dan houd je namelijk alleen jezelf voor de gek. Iedere leidinggevende, of je nou manager of onderdernemer bent die wil gaan leiding geven, zal dus in eerste instantie aan zijn persoonlijke leiderschap moeten werken. Je eigen houding en je eigen attitude, hij zal volledig in lijn moeten zijn met zichzelf.

Wat heb je nodig voor coachen leiderschap?

Voor coachend leider schap heb je een belangrijke basis nodig om goed leiderschap te kunnen geven. Steek bijvoorbeeld tijd in persoonlijke ontwikkeling. Het vermogen om leiding te geven is voornamelijk afhankelijk van de kwaliteiten die je bezit. Je dient de mensen namelijk met de capaciteiten die je bezit. Veel workshops en trainingen die zich richten op persoonlijke ontwikkeling.

Het is ook belangrijk naast een persoonlijke kwaliteiten om los te laten en vertrouwen te geven. Dit geldt voor zowel jou als voor anderen. Bij het leiding geven aan anderen is het namelijk van belang dat je in jezelf gelooft en dit aan anderen doorgeeft. Anders zul je ook niks goed naar boven en uit jezelf krijgen. Naast persoonlijke kwaliteiten is het ook belangrijk om te luisteren en empathie te tonen. Zeg tegen andere dat je ze waardeert en toon begrip. Ook is het belangrijk dat je niet te veel zelf praat en zo over iedereen heen loopt.

De laatste tip is het tonen van een ruimere blik. Op deze manier kan je ook een overtuigende missie, visie en strategie creëren.