Niet alleen als je last hebt van vliegschaamte, waarbij je vindt dat je niet meer voor een dagje Londen het vliegtuig kan nemen, maar ook als je Nederland gewoon beter wilt leren kennen is er heel veel te zien in eigen land. Zo ook een prachtig natuurgebied in Drenthe, langs- en over de grens met Duitsland. Het Bargerveen.

Weidse uitzichten

Het natuurgebied Bargerveen, wat je vindt in de buurt van de Drentse plaats Emmen, is geen bos. Het is veel meer dan dat. Het gebied is ontstaan doordat ooit het veen dat er lag is afgeschreven (met de hand!) om te drogen en als turf te gebruiken voor o.a. brandstof en om het gebied klaar voor landbouw te maken. Het staat dus niet vol met bomen zoals een bos. Hierdoor is er een heel weids uitzicht. Je kan over het gebied, gevuld met grassen, heide, struikgewas en vele meertjes en slootjes vele kilometers ver kijken.

Wandelen of fietsen door de natuur

Het gebied is lokaal al vele jaren een attractie vanwege de wandel- en fietspaden. Op zondag is het er bijna druk te noemen door de vele lokale bewoners van de streek (Emmen, Klazienaveen, Zwartemeer, Weiteveen, Schoonebeek) die een tochtje maken. De meer ervaren wandelaar weet echter ook op zondag nog paden te vinden waar de stilte slechts wordt verstoord door tjilpende vogels en het zachtjes ruizen van het lange gras in de wind.

Schaapskudde

Attractie in het Bargerveen, dat ook wel Moor-Veenland) genoemd wordt is de recent vernieuwde en prachtige schaapskooi. Hier huist een kudde van zo’n 1000 schapen en ook worden er groepen koeien en geiten gehouden. De dieren zijn overigens niet altijd aanwezig want de herder laat ze overdag grazen in het gebied. Wel kan je er altijd terecht bij horecagelegenheid De Wollegras voor een drankje of heerlijk hapje.

E-Choppers in het Bargerveen

Wanneer je geen echte wandelaar bent en eens iets anders wilt dan fietsen dan heb je ook de mogelijkheid om per E-chopper het Bargerveen te bezichtigen. Bij meerdere verhuurders in de buurt kan je de elektrische e-scooters huren per dagdeel inclusief route door het gebied. Een picknick of arrangement voor een lunch of diner behoort ook tot de mogelijkheden. Met de e-chopper moet je uiteraard op de verharde paden blijven, maar dei zijn in de afgelopen jaren in grote getale aangelegd dus je hoeft niets te missen als je per scooter het Bargerveen gebied intrekt.

e-chopper

Veenland Express

Een andere mogelijkheid om rijdend het gebied te verkennen is de Veenland Express. Met huifkar achter een tractor brengt de boswachter je of gids van Staatsbosbeheer je inclusief vele verhalen en wetenswaardigheden naar de mooiste plekjes van het gebied. Ook mensen die niet goed ter been zijn kunnen mee met deze rit. Er zijn ‘open dagen’ of je boekt als groep een eigen rit.

Horeca

Bij het Bargerveen zelf is weinig horeca te vinden. Neem dus iets lekkers mee of ga na het bezoek in de buurt van een restaurant. Je vindt er diverse in onder andere Klazienaveen, Schoonebeek en natuurlijk vooral in Emmen, waar je in een kwartiertje naartoe rijdt.