Al rijdend richting het zuiden kan je de afslag zo maar missen. Achterom kijkend zie ik nog eenmaal het fabelachtige Carcassonne, en mis de afslag……….. Ben ik verdorie weer in Limoux, opnieuw de afslag naar Brugairolles gemist. Want in wijndorp Brugairolles, daar gebeurt het! Vanuit het Zuiden nu terug linksaf langs een oude fabriek, de weg wordt nu snel kleiner. We rijden nog steeds door wijngaardland. Zelfs voor een wijnliefhebber werkende in de wijnhandel lijkt het soms te veel: oneindige rijen en heuvels beplant met wijnstokken.

Vreemde naam?

Volgens de Franse AOC regels komen we nu in de Appellatie Côtes de Malepère. Vrij vertaald: de heuvels van de slechte stenen. Of is de père toch gewoon vader? Vreemde naam in ieder geval. Dat vinden ze bij Domaine Gayda ook. De appellatie heeft totaal geen aanzien en er worden nauwelijks interessante wijnen gebotteld onder de genoemde naam. Daarbij zijn er wel regels waar je je als wijnbouwer aan moet houden. De oplossing is simpel: geen AOC op je etiket willen hebben en (bijna) alle wijnen verkopen onder IGP Pays d’Oc.

Pas acht jaar geleden investeerden twee heren, Anthony Record en Tim Ford, enkele miljoenen in een nog te bouwen Domaine Gayda. Een doordacht plan bracht hen waar ze nu zijn. Ze kozen zelf een geschikte plaats voor het wijnbedrijf, het restaurant, de gîtes en de wijnschool. Bijna alles is vanaf ‘scratch’ gebouwd.

Traditie van de Langeudoc

Domaine Gayda is op dit moment een van de grensverleggende wijnbedrijven in de Languedoc. Nu kan ik hier natuurlijk schrijven dat ze tradities in ere houden, maar dat is niet zo. Natuurlijk gebruiken ze hout om de rode (en enkele witte) wijnen op te voeden en wordt de wijn hier nog gemaakt van druiven….. Maar verder is alles nieuw hier. En daar is niks op tegen, de kwaliteit van de wijn spreekt voor zichzelf.

Flying solo

Op het domaine zelf worden de basiswijnen niet verkocht. “De ‘Flying Solo’ huiswijn is te goedkoop voor toeristen met een vakantiegevoel”; aldus Tim Ford. De instapwijn in wit en rood is meer iets voor de Nederlandse markt. “Jullie willen toch een betaalbare ronde witte-, en een frisse rode verkopen? Voila, wij maken voor jullie een uitstekende doordrinkbare alledag-wijn”. De verkopen in Flying Solo Grenache Blanc/Viognier en Flying Solo Grenache/Syrah spreken voor zich. Beide wijnen veroverden rap een plekje tussen de andere huiswijnen die verkocht worden in Vasse. Het gelijk is aan de zijde van Tim.

Proefnotitie

Bij aankomst op het Domaine is Tim zoek. Onze afspraak staat in de boeken, maar de (bijna) wijn gaat voor, en zo hoort het. Een aantal gisten bleken erg eigenwijs en waren niet van plan om suikers om te zetten in alcohol. En dan is streng toespreken soms niet voldoende….. Na een korte rondleiding door de kelder gaan we direct proeven. Bij witte de cépage wijnen komt de Viognier opnieuw als winnaar naar voren, wat een expressie en uitstekende zachte bitters. De Chardonnay verraste mij ook: zuiver en doordrinkbaar als een eenvoudige AC Bourgogne van een betere producent. De proefnotities volgen na een nieuw bezoek aan Domaine Gayda.

Wijnbeleving

Het prachtige uitzicht op de Pyreneeën is misschien nog wel mooier dan de wijnen. Vanaf het terras van het restaurant is het zicht naar het zuiden adembenemend. Hier begrijpt men wat wijnbeleving is. Op de eerste plaats moet de wijn goed zijn maar hier zorgt de omgeving voor een extra impuls om nog een slokje te nemen of te verkopen.

Domaine Gayda een eenzame hoogvlieger ten zuiden van Carcassonne. They still Fly Solo.

Gayda wijn bestellen

Deze wijn bestelt u voordelig, veilig en eenvoudig in dé wijnwinkel.