Veel tuineigenaren hebben interesse om het echte gazon te vervangen door kunstgras. Toch is er maar een enkeling die dit na onderzoek ook uitvoert. Waarom is dat? Kunstgras is toch een ideale oplossing? Helaas. Hieronder geven we drie nadelen van kunstgras.

Nadeel 1: De prijs

Laten we er niet omheen draaien en met het grootste nadeel beginnen: de kosten van kunstgras zijn behoorlijk hoog. Tenminste voor een net en beetje echt ogend kunstgazon. Er is wel redelijk goedkoop kunstgras te koop, maar dat is meer te vergelijken met een groene deurmat. Het goede spul dat tenminste van een afstandje lijkt op een normaal gazon heeft een behoorlijke prijskaart.

Nadeel 2: Onderhoud

Je verwacht onderhoud wellicht als voordeel van kunstgazon maar niets is minder waar! Kunstgras heeft juist behoorlijk wat onderhoud nodig. Je moet kunstgras regelmatig borstelen met een speciale bezem om het mooi te houden. Ook moet je het poetsen en schoonspuiten om de kleuren mooi te houden. Onderhoudsvrij? Niet dus!

Nadeel 3: Aanleg is lastig

Zelf een kunstgrasgazon aanleggen kan wel maar is zeker niet eenvoudig. Je moet niet alleen zorgen voor een hele goede ondergrond van geel zand en onderzeil, ook moet het kunstgras nauwkeurig worden gesneden en gelijmd. Een lastige klus dus als leek en al snel een reden om het kostbare materiaal door een professional te laten leggen. En daarbij verwijzen we weer naar nadeel 1, de kosten.

Graszaad of graszoden gebruiken

Als je het simpel wilt houden is het aanleggen van een gazon nog het makkelijkste met graszaad. Je spit je grond goed om, bemest het en harkt het netjes ‘op het ook’ recht en zaait graszaad, wat vrij weinig kost. Goed sproeien en onkruid eruit halen en je hebt voor weinig geld een leuke grasmat. Wil je meteen een mooi gazon dan kan je ook nog gaan voor graszoden. Deze kan je halen of laten bezorgen als rollen en deze leg je vrij gemakkelijk om een vrij netjes aangeharkte grondlaag. Nadeel van deze twee alternatieven zijn natuurlijk dat je het gazon moet maaien, bemesten en in droge zomers moet sproeien. Maar dan heb je wel de meest natuurlijke look gazon!