Woorden als groen, energiezuinig en bewust zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Het lijkt er op dat steeds meer mensen bewust zijn van wat ze eten en verbruiken. Toch is er een sector waarin deze trend nog beter geïmplementeerd kan worden: de bouw. Met de nieuwste mogelijkheden op gebieden als systeembouw of een prefab woning kan ook duurzaam bouwen voor u binnen hardbereik komen.

duurzaam bouwen

Systeembouw. Het klinkt voor veel mensen nog niet als een vanzelfsprekende term. Toch is het al enkele jaren populair in de bouwwereld. Bij deze vorm van bouwen wordt namelijk gebruik gemaakt van puzzelstukjes die gezamenlijk een compleet huis, kantoorpand of winkelpand vormen. Op deze manier wordt er snel gewerkt en zijn de kosten ook nog eens lager dan bij reguliere bouw. Systeembouw kan bovendien gedaan worden met milieuvriendelijke materialen, waardoor het een geweldige vorm van duurzaam bouwen is.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een prefab woning. Deze term zal veel mensen al wat bekender in de oren klinken. Een prefab woning wordt ook opgebouwd uit vooraf gefabriceerde onderdelen. Daarom kunnen ze binnen korte tijd worden opgebouwd, maar ook weer afgebroken. Als u dus een tijdelijk pand nodig heeft, is een prefab woning een zeer goede optie. Een pand hoeft dan na gebruik niet lang leeg te blijven staan, maar kan gewoon weer worden opgeruimd. Echt duurzaam bouwen dus.

Duurzaam bouwen hoeft niet meer te kosten

Wie kiest voor een prefab woning of systeembouw zal vanwege de flexibiliteit verwachten dat er hoge kosten aan verbonden zijn. Het tegendeel is echter waar. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in systeembouw kunnen panden op een dergelijke efficiënte manier plaatsen dat er weinig manuren nodig zijn. Daar wordt als eerste op bespaard.

Vervolgens worden er ook minder kosten gemaakt op de materialen. Deze zijn namelijk allemaal van standaard afmetingen en materialen waardoor ze in grote oplages geproduceerd kunnen worden. Dat is natuurlijk weer gunstig voor de prijs. Dit betekent overigens niet dat u als opdrachtgever weinig inspraak heeft over de vormgeving en uitstraling van een pand. Alles is namelijk mogelijk, net als bij ‘gewone’ bouw.