Elektrische fietsen steeds populairder

Al van kleins af aan verwerven we ons de handigheid om met de tweewieler voort te bewegen. De fiets heeft zich hoofdzakelijk in het laatste deel van voorgaand eeuw verder ontwikkeld. Er zijn vele splinternieuwe uitvoeringen bijgekomen die zijn doorontwikkeld. De allernieuwste ontplooiing is de entree van de elektrische fiets. Een van de 1e patenten voor een fiets met accu werd al eind 1800 uitgegeven in de VS. De echte ontwikkeling van de elektrische fiets is vanwege verbeterde technieken van de batterijen pas in de 21ste eeuw echt in gang gezet.

Wij Hollanders pakken steeds vaker de elektrische fiets!  De eerste fietsen die aangedreven werden via een elektromotor werden grotendeels door ouden gekocht deze maakte er vooral dagtochten mee. De doorsnee leeftijd van de berijders van elektrische fietsen wordt alsmaar jonger omdat hij steeds vaker gebruikt wordt door forensen die hem geregeld voor woon- werkverkeer gebruiken. De elektrische fiets wordt steeds populairder. Een van de oorzaken hiervan is dat de aanschafprijs van de e-bike minder geworden is en er nu een grotere variatie aan modellen beschikbaar zijn.

Met behulp van een elektromotor ,die aangedreven wordt door een batterij krijgt de elektrische fiets trapondersteuning. De accu kan opgeladen worden. Spierkracht is de eerste aandrijfkracht de trapondersteuning schakelt alleen in als er getrapt wordt. Door de trapondersteuning in te schakelen zal het fietsen een stuk lichter fietsen en de snelheid toenemen. Elektrische fietsen maken gebruik voor de aandrijving borstelloze motor. Hierdoor fietst de fiets ook aangenaam licht indien de motor niet is ingeschakeld. Al is de fiets door de elektromotor en accu wat zwaarder.

De motor van elektrische fietsen

Er zijn verscheidene plaatsingsmogelijkheden voor de motor. De meeste worden aangebracht op een van de wielen. Er zijn ook modellen waar de aandrijfmotor op het frame net achter de trapas aangebracht wordt. De ideale plaats is moeilijk te zeggen. Bij plaatsing in het achterwiel is het of je een zetje in de rug krijgt maar de technologie voor zetting op het achterwiel is ingewikkelder en kan louter in samenstelling met een open kettingkast. Plaatsing op het voorwiel geeft een betere gewichtsverdeling en door stuwkracht op voor- en achteras is de fiets beter te handelen. Al stuurt het echter wat zwaarder met de elektromotor in het voorwiel. Bij gebruik van een trapasmotor wordt deze op het frame gemonteerd. Aandrijving gebeurt door een supplementair tandrad op de ketting. Dit is de meest natuurlijke vorm van trapondersteuning. Maar hiervoor is wel een verlengd frame noodzakelijk om de elektromotor daartussen te kunnen passen.

Elektrische fietsen online verkoop stijgt

Een uitgebreid assortiment vindt u op de website van Fiets44. Zowel elektrische fietsen als omafietsen, transportfietsen, bakfietsen en gewone fietsen. Fiets44 is een complete online rijwielwinkel!

D.m.v. een batterij wordt de motor aangedreven, de capaciteit van de accu wordt aangegeven in Ampère-uur (Ah). De uiteindelijke kracht van de batterij wordt mede bepaald door de (V)Voltage. De meeste batterijen zijn 24V of 36V. Door de Voltage met de Ah te vermenigvuldigen krijg je het aantal Wattuur (Wh) dat een accu levert. De actieradius die met een volle batterij gereden kan worden verschilt nogal en is niet enkel afhankelijk van de kracht die een batterij heeft. Van belang zijn ook in welke niveau trapondersteuning u fietst en de laadtoestand waarin de batterij zich verkeert. Er zijn meer invloeden die de totale afstand die afgelegd kan worden mede bepalen. Denk aan weersomstandigheden, de status van de weg, de bandenspanning, hoe hard trap je zelf mee, et cetera. Omdat de accu naar mate hij vaker geladen wordt minder capaciteit afgeeft, waardoor de actieradius afneemt, zal deze na verloop van tijd aan vervanging toe zijn.

De voorkeur gaat uit naar een accu die uitgenomen kan worden. Deze kunt u dan binnenshuis opladen en altijd op de passende temperatuur bewaren als deze niet gebruikt wordt. Is de accu in een framebuis verwerkt, dan zal deze in de meeste gevallen niet scheidbaar zijn. De fiets zal dan steeds in de buurt van een stopcontact geplaatst moeten worden om deze te laden.

Fiets44 maakt het u makkelijk een fiets online te bestellen. De overzichtelijk opgezette website biedt u alle info die u benodigd heeft om uw keuze te maken Uw favoriete fiets kunt u 24 uur per dag 7 dagen per week online via www.fiets44.nl kiezen en bestellen. Vandaag voor 13:00 besteld is de navolgend werkdag bezorgd. Als u nog vragen hebben dan kunt u altijd bellen of per e-mail uw vragen stellen aan een van de deskundige. Fiets44 geeft gebruikelijk bovenop de fabrieksgarantie nog eens kosteloos bijkomend service garantie op de fietsen die zij aanbieden via de website.