Huizen zijn bijna niet meer te betalen. En toch is er krapte op de markt. Als je vandaag je huis te koop zet is de kans groot dat je deze over twee weken verkocht hebt, tegen een bijzonder hoge prijs! Hoewel de bedragen voor woningen dus extreem hoog zijn, houdt dit mensen toch niet tegen om ze te kopen. Maar na de aankoop moet er vaak ook nog een verbouwing, renovatie of aanbouw worden gerealiseerd. En dan heb je een bouwbedrijf of aannemer nodig en ook dat is een uitdaging van jewelste!

Bouwbedrijven hebben lange wachtlijsten

Bij de meeste bouwbedrijven zijn inmiddels lange wachtlijsten. Zo ook Bouwbedrijf Regiobouw Emmen. “Een jaar wachten tot jouw verbouwing of renovatie kan worden gestart is niet meer uniek” verteld eigenaar Christiaan. “Laat staan wanneer je een bouwkavel hebt bemachtigd en een geheel nieuwe woning wilt laten bouwen”. Wanneer je dergelijke plannen hebt doe je er goed aan van te voren een bouwbedrijf of aannemer te vinden, zodat je een beeld hebt of de tijdplanning die je zelf in gedachten hebt realistisch is. Bovendien kan je wellicht met de aannemer overeenkomen dat zij een bepaalde periode ruimte in de planning vrijhouden. De kans is anders groot dat, als er een maand of wat voorbij zijn, de planning bij je beoogde bouwer alweer maanden op is geschoven!

Materialen duurder en langere levertijd

Ook bouwmateriaal wordt problematisch. Transport (van containers) vooral uit China is stukken duurder geworden. Bovendien loopt onder andere ook door de Corona problemen, de productie achter. Een gerenommeerd bouwbedrijf zal de werkzaamheden dan ook plannen rondom de levering van essentiële materialen.

Tekort aan vakmensen

De wachtlijsten en planning jaren vooruit bij aannemers en bouwers zit natuurlijk niet alleen in de grote vraag. Ook zijn er grote tekorten aan vakmensen. Veel ervaren timmermannen, stukadoors, metselaars en installateurs bereiken de pensioenleeftijd en de aanwas van nieuwe mensen is veel lager. Bovendien is het niveau en de ervaring van jonge mensen vaak nog te laag om hier als bedrijf goed op te kunnen bouwen. Je ziet dan ook regelmatig dat de timmerman uit het buitenland wordt gehaald om toch door te kunnen met de vele bouwprojecten.

Vroegtijdig je plannen bespreken én plannen met je bouwbedrijf

Momenteel is de enige oplossing om van jouw bouwproject een succes te maken dat je vroegtijdig op zoek gaat naar een aannemer en bouwbedrijf. Vrijwel allemaal zijn ze druk dus verwacht niet dat je met zoeken wel iemand vindt die per direct aan de slag kan. Zo wel, maak je dan zorgen, want waarom is iemand in deze tijd niet druk aan de slag? Besprek met het bouwbedrijf je plannen en zorg dat zij rekening houden met jouw plannen in hun planning. Vraag ook hoe ze omgaan met het bestellen van materialen zodat de bouw niet stagneert op de levering van essentiële bouwmaterialen. Succes met jouw nieuwbouw, verbouwing of renovatie!