Uit een onderzoek van financieel onderzoeksbureau MoneyView blijkt dat prijzen van autoverzekeringen ver uit elkaar liggen. Het is daarom verstandig deze online autoverzekeringen te vergelijken, want de prijsverschillen zijn groot en de prijzen zijn aan fluctuering onderhevig.

In het onderzoek zijn verzekeringen met volledige casco dekking, de zogenaamde allrisk-verzekering, met elkaar vergeleken op prijs en kwaliteit en zijn tientallen postcodes en honderden auto’s in bouwjaren vanaf 2002 vergeleken voor verschillende type klanten.

De aansprakelijkheidsverzekeringen (ook wel WA-verzekeringen genoemd) zijn hierbij niet meegenomen omdat de dekking en voorwaarden van verzekeraars te zeer verschillen.

Waar moet u op letten

Gebleken is dat kwaliteit niet altijd duur hoeft te zijn. Wel moet er gelet worden op premiewijzigingen bij verzekeraars.

Tussen 2006 en 2010 daalden namelijk de premies flink door stevige concurrentie tussen verzekeraars.  Echter, afgelopen jaar stegen de premies van autoverzekeringen juist weer. Veel WA-verzekeringen waren niet meer winstgevend omdat de prijzen zo hard gedaald waren. De Nederlandsche Bank waarschuwde eind 2010 de verzekeraars dat ze het met dergelijke lage premies niet zouden overleven.

Het gevolg was dat in een jaar de prijzen met gemiddeld 11 procent stegen.

Deze prijsstijging wordt echter pas door consumenten gemerkt op het moment dat de looptijd van de autoverzekering eindigt, pas dan gaat de stijging namelijk in.

Aanbevolen

Door sterk wisselende prijzen is het dus aan te bevelen om regelmatig te kijken welke autoverzekering het voordeligst voor u is. Een slimme manier hiervoor is het gebruik maken van meerdere vergelijkingssites op internet, waarbij het vergelijken van de dekking van een autoverzekering misschien nog wel belangrijker is dan de prijs.  Polissen verschillen namelijk zoveel dat de goedkoopste verzekering na een vergelijking opeens duur blijkt te zijn omdat bij schade niet alle kosten gedekt zullen.

Bedenk daarom welke dekking voor u een vereiste is, en hanteer hierbij de volgende basisprincipes. Het is van belang uit welk bouwjaar uw auto is en hoeveel deze waard is. Hoe hoger de waarde van de auto, des te ruimer de benodigde dekking. Nieuwe voertuigen worden vaak verzekerd met een volledige casco dekking, bij iets oudere auto’s is dat een WA-verzekering met beperkt casco en voor veel tweedehands auto’s is een WA-verzekering voldoende.

Echter, bedenk wel of u genoeg geld achter de hand heeft om vervanging bij total loss te betalen. Is dit niet het geval, dan kan een verzekering met beperkte of volledige casco dekking ook bij oudere auto’s handig zijn. In tegenstelling tot bij een WA-verzekering kunnen consumenten bij deze autoverzekeringen regelen dat ze bij total loss de aanschafwaarde uitgekeerd krijgen.