Ha lekker kuilgras!

Goed voer doet goed eten! Mooi kuilgras en goede snijmais zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat er met smaak gegeten wordt in de stal. Met het kweken van de juiste rassen als basis voor veevoer komen we al een heel eind. Het eindproduct goed verwerken is minstens zo belangrijk.

Supplementen

Een hakselaar is een onmisbare machine die zijn geld opbrengt in de verwerking van de oogst. In de zomer voor het oprapen en hakselen van gras voor in de kuil. Tijdens het hakselen kunnen supplementen worden toegevoegd om een betere conservering te krijgen en het eindproduct smakelijker te maken, bijvoorbeeld melasse. Toevoegen van bacteriën is ook mogelijk, de pH waarde daalt waardoor de voedingswaarde behouden blijft.

Maïs hakselen

In het najaar als de maïs rijp is, wordt de hakselaar uitgebreid met een maïsbek. Deze snijdt de plant vlak boven de grond af, en trekt de maïs naar binnen waar de hakselaar zijn werk doet. Maïs dient ook gekneusd te worden voor een betere opname van de voedingsstoffen en daarvoor worden er speciale messen in de hakselaar gemonteerd. De machine moet speciaal worden ingesteld op maïs, het wordt namelijk veel fijner versneden dan het gras van de zomer.

Opvangen met de containerwagen

Achter de hakselaar rijdt een containerwagen om de versneden mais of het gras op te vangen. De versneden oogst wordt via een werprad en een pijp naar buiten gespoten, in de open bak van de containerwagen. Een hakselaar kan uitgerust zijn met messen of met een wals. Met welk systeem de oogst wordt verwerkt hangt van het gewas af.

Hakselen in de tuin

Veel hobbytuiniers hebben tegenwoordig ook een hakselaar. Deze hakselaars worden gebruikt om tuinafval als takken en bladeren op te ruimen. Ook hier werken de machines met een messen of walssysteem. De tuinhakselaar is vaak een elektrisch apparaat, hoewel er ook exemplaren op benzine in de handel zijn.