Hardheid van water

De hardheid van water geeft aan hoeveel kalk het water bevat. In Nederland bevat het drinkwater vrij veel kalk omdat ons drinkwater voornamelijk wordt gewonnen uit de bodem. In die bodem zitten vele kalklagen doordat ons land in het (verre) verleden vaak onder de zeespiegel (zonder dijken) lag en er lagen met de omhulsels van schaaldieren zoals schelpen zijn afgezet. De schaal van deze dieren bestaat voornamelijk uit  kalk, zo ontstonden er meerdere lagen kalk in de bodem. Met het winnen van het water uit de bodem wordt er dus ook veel kalk mee omhoog gepompt.

Ontkalken

Omdat het centraal ontkalken van water voor de waterleidingbedrijven veel te duur is, werd hier lange tijd niet veel aan gedaan. Het was poetsen geblazen. Gaandeweg kwamen we er echter achter dat kalkaanslag in uw huishoudelijke apparatuur zoals de CV, wasmachine en waterkoker erg slecht is. De verwarmingselementen van deze apparatuur werkten minder goed, en defecten traden veel te snel op. Daarom kwamen er allerlei producten op de markt die claimen de oplossing tegen kalkaanslag in bijvoorbeeld uw vaatwasser  te zijn, maar die zijn op termijn duur en erg slecht voor het milieu. Daarvoor is tegenwoordig een veel betere oplossing: de ontkalker.

 

Ontkalker

De ontkalker is er in vele soorten en maten, maar de duurdere ontkalker heeft vaak toch de beste eigenschappen. Het apparaat werkt op basis van ionenwisseling, een proces dat de calciumionen uit het water haalt, en die inwisselt voor natriumionen. Het resultaat is zacht water, water zonder kalk. Verder is deze ontkalker klein genoeg om in de meterkast te plaatsen op de centrale waterleiding, zodat uit alle kranen zacht water komt. Een andere heel elegante eigenschap van deze ontkalker is dat hij werkt op de waterdruk en dus geen extra stroom kost. Besparing op schoonmaakmiddelen, energiekosten, en apparatuur zorgen ervoor dat u gemiddeld rond  het vijfde jaar de investering eruit heeft. De betere leverancier van ontkalkers geeft 15 jaar garantie en gratis service, dus tel uit uw winst.