Eugene Donnelly twijfelde geen moment toen hij een man zag zwaaien met zijn geweer in het St. James Park. Hoewel Donnelly geen dienst had bij de New Yorkse politie op die bewuste dag van 2012, greep hij toch in.Wet

Heldendaad

De verdachte schoot richting de auto van de 27-jarige Eugene, waarna de agent maatregelen nam. Hij had geen andere keuze dan in te grijpen met geweld, waarmee hij wellicht het leven van mensen heeft gered. Hiervoor ontving hij een medaille voor heldhaftigheid, maar helaas was de euforie van korte duur. De New York Daily News beschreef de situatie die volgde als “He went from hero to zero in a few boozy hours”.

Ceremonie en medaille

Burgemeester Bill de Blasio eerde Donnely op 10 juni met een medaille om zijn nek. Er werd een officiële ceremonie voor hem gehouden en de burgemeester sprak mooie woorden. Hij vertelde dat Donnely een inspiratiebron was voor velen, omdat hij de burgers wilde beschermen ook al zou hem dat hem zijn leven kosten. Ondanks de gevaren heeft hij toch de uitdaging aangenomen om een einde te maken aan de angstige situatie en dan ben je een echte held. Na een stevige handdruk van de burgemeester en de medaille besloot de agent de kroeg in te gaan om zijn heldendom te vieren.

Misdragen

Dwalend op straat werd hij een paar uur laten door collega’s opgepakt. Hij wist niet meer wat er was gebeurd en waar hij was, enkel dat hij naar een feestje was geweest en het feestje heeft verlaten met alleen zijn onderbroek nog aan. Hij maakte op straat ook nog ruzie met een vrouw die daarop de politie belde. Op dit moment wordt de zaak onderzocht met de New York Police Department, laat de openbare aanklager weten. Wat de gevolgen voor deze ‘held’ zijn is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek.