De meeste huishoudens gebruiken dagelijks een cv ketel. Als mensen begrijpen hoe een cv-ketel is gemaakt, wordt het ook direct duidelijk om welke redenen een cv ketel onderhouden moet worden en dat het belangrijk is periodiek onderhoud uit te voeren om een cv ketel storing te voorkomen. In dit artikel leggen we je uit hoe een cv ketel werkt en in elkaar zit.

Een cv ketel zet aardgas, olie of hout om in warmte. De hedendaagse cv ketels werken meestal op aardgas en verwarmen door middel van een zogenaamde brander het koude water. Het warme water wordt door middel van een pomp gecirculeerd door het centrale verwarmingssysteem. Tegenwoordig worden zogenaamde  modulerende pompen gebruikt. Deze modulerende pompen hebben het voordeel dat ze zuiniger omgaan met energie en dat je minder ruis in de leidingen waarneemt.

Een cv ketel verwarmt dus water voor de radiatoren van de verwarming en het water voor de kranen in het huis. De cv ketel is motor van je verwarming. De meeste cv ketels hebben een gesloten systeem voor afvoer van rookgassen. De cv-ketel is daarvoor aangesloten op een rookgasafvoerkanaal. Dit afvoerkanaal komt meestal uit in het dak of uit de gevel van het huis. Met een thermostaat kun je de cv ketel opdracht geven het vertrek naar de gevraagde temperatuur te brengen.

Verbetert rendement (VR) of Hoog rendement (HR)

Sinds het jaar 1980 hebben producenten getracht om het rendement van cv-ketels door klimmende energieprijzen verder te verhogen. Onder rendement verstaan we het percentage gas dat wordt omgezet wordt in warmte. Met dit percentage wordt het energieverbruik van de ketel aangegeven. Voor het omzetten van gas naar warmte, gebruikt een cv ketel een brander die aardgas verbrandt. Deze branders worden gemaakt van keramisch materiaal of van RVS. Naar verloop van tijd wordt de brander vies. Dit vuil dient jaarlijks te worden verwijderd tijdens een onderhoudsbeurt.

Tegenwoordig kun je kiezen uit 2 typen rendement: Verbeterd Rendement (VR) en Hoog Rendement (HR). Het rendement van een VR ketel ligt tussen de 83 procent  en 90 procent. De oude VR modellen zijn nog wel te koop maar zullen langzaam maar zeker gaan verdwijnen omdat steeds cv-producenten gaan stoppen met de productie van deze ketels. Het is veel interessanter om een HR ketel te kopen omdat je door de energiebesparing van dergelijke ketels, flink kunt besparen op de kosten van de energierekening. De tegenwoordige HR ketels behalen zelfs een rendement van maar liefst 108 procent. Omdat HR ketels slimmer omgaan met zogenaamde restwarmte en deze restwarmte hergebruiken is het rendement zelfs meer dan 100 procent! En dat kun je in je portemonnaie merken!.

Solo ketel of combi ketel?

Een solo-ketel is een conventionele cv ketel. Het verschil met de combiketel is dat deze ketel uitsluitend zorgt voor het warme water in de radiatoren en niet voor de warmwatervraag. Om in beide warmwatervragen te kunnen voorzien heeft de CV ketel een separate boiler nodig. 

Een combiketel heeft een ingebouwde separate boiler. Ook deze zogenaamde combiketels zijn te koop met een Hoog Rendement label (HR-ketel) en een Verbeterd Rendement label (VR-ketel). Je zult je afvragen waarom de VR ketels nog wel worden verkocht. Dit komt doordat er in een aantal gevallen de luchtafvoer niet geschikt is voor de installatie van een HR-ketel. Een vr ketel kan in dergelijke situaties wel geïnstalleerd worden.

Open cv ketel of gesloten systeem?

De naam zegt het eigenlijk al. Een open cv ketel maakt gebruik van lucht in het vertrek waarin de cv ketel staat. Dit kan alleen als er in de ruimte waarin de cv ketel staat voldoende aanvoer van frisse lucht is. De veel veiligere cv ketel met gesloten systeem zuigt door middel van een ingebouwde ventilator lucht van buiten aan. Naar verloop van tijd wordt deze ventilator vies en kan deze niet goed meer gaan werken. De ventilator dient dus tijdens een periodiek cv ketel onderhoud te worden schoongemaakt. De rookgassen worden bij de open cv ketel en de gesloten cv ketel naar buiten afgevoerd.

Wij hopen met dit artikel: hoe werkt een ketel cv, volledig te hebben beantwoord, zodat je gemakkelijk een goede keuze kunt maken bij de aankoop van een nieuwe cv ketel.