Ondanks dat veel Nederlandse scholen nog achterlopen op digitaal gebied zijn er een aantal die hier flink in uitblinken en waar het vooral om technologie draait. De concept van de zogeheten iPad-scholen wordt in eigen land uitgebreid maar zal zich ook naar het buitenland verplaatsen. Binnen een jaar moet het project in zeker tien andere landen van de grond komen.

De uitspraak werd gedaan door Maurice de Hond, een van de initiatiefnemers van Onderwijs voor Nieuwe Tijd (O4NT). Hij deed een boekje open over het project in een interview met NUtech. Op dit moment wordt er met scholen, schoolbesturen en investeerders gesproken om het opzetten van iPad-scholen te bewerkstelligen.

Nieuwe leerdoelen

Afgelopen jaar zijn de eerste zeven iPad-scholen in Nederland geopend maar daar kan binnenkort verandering in komen. Er zullen er meer bijkomen, maar niet precies is bekend hoeveel. De leerlingen op de basisscholen krijgen een iPad die ze zowel voor school als thuis kunnen gebruiken. Er worden nieuwe leerdoelen gesteld die volgens O4NT beter bij de moderne maatschappij passen.

Ontwikkelingen worden bijgehouden door middel van enkele speciale apps. Door het gebruik van de tablets zijn kinderen vrijer om te leren over onderwerpen die niet in de klas behandeld worden. Lestijden en vakanties zijn ook flexibel en kunnen in overleg ingedeeld worden.

Waarom dit initiatief?

De organisatie is van mening dat kinderen zich beter moeten ontwikkelen in een wereld die steeds technologischer wordt. Waar ze voorheen misschien alleen een typeles kregen, hebben ze nu volledige digitale lessen en leren ze meer over apps.