Voor de mensen die ergens een potje over hebben is investeren op dit moment aantrekkelijker dan sparen. De rentes zijn laag waardoor sparen niet rendabel is. Investeren in vastgoed daarentegen is gunstig op dit moment door lage hypotheekrente. Maar is het financieel gezien de moeite om voor je kind een appartement of een huis te kopen?

Huis kopen voor studerende kinderen

Wanneer jongeren gaan studeren verhuizen ze vaak naar de stad waar ze hun studie gaan volgen. Voor de meesten betekent dit het zoeken naar een kamer om te huren. Voor degene die vermogende ouders heeft, bestaat de kans nog wel eens dat er iets gekocht wordt. Een zwembad kopen is namelijk vaak een minder goede investering dan een nieuw appartement aanschaffen.

Investeren kan op twee manieren wanneer een optrekje wordt gekocht voor studerende kinderen. Het ligt er aan wat het doel is van het kopen, is het een echte investering met het oog op winstbejag of wordt het gezien als een gratis onderkomen voor het kind.

Investeren in de toekomst

Wanneer wordt gekeken naar de tweede optie dan zal de investering minder opleveren. De aankoop van een appartement om een kind alleen in te laten wonen zal niet winstgevend zijn. De woonkosten moeten zelf betaald worden en in een periode van tien jaar zal dit flink oplopen.

Als er gekozen wordt voor een woning waar meerdere studenten in kunnen wonen, kan de investering haar vruchten afwerpen. Door meerdere huurders in een pand te zetten worden de woonlasten verdeeld en opgevangen door de huurders.
Wanneer er genoeg huurders zijn, kan er zelfs meer binnenkomen aan huur dan de vaste lasten voor de woning zijn. Wanneer na tien jaar ervoor gekozen wordt om de woning te verkopen heeft de eigenaar weinig tot geen kosten gehad aan het pand. De overwaarde die hierdoor is ontstaan is dan dus pure winst.

Het is dus verstandig om erover na te denken als je een woning aanschaft voor je kind, wat je hiermee wil bereiken. De investering wordt hoger zodra je meer studenten wil herbergen maar je haalt er op die manier ook meer uit.