‘Een dagje Duitsland!’ Je ging meteen akkoord met het geniale plan, toen iemand in de familie dat opperde. Over de grens gaan om te winkelen of gewoon een dagje uit met de familie, is al lang geen illusie meer. Met één Europa kan dat gewoon elk uur en elke dag. Dat een bezoekje niet altijd feilloos hoeft te verlopen, had je niet bedacht.

Het kan je zo maar overkomen

Ach, wie wil nou een dagje uit verpesten door doembeelden van een aanrijding, een bon onder de ruitenwisser of een miskoop? Dit is slechts een greep uit de scala van dingen die zich kunnen voordoen. Hetzelfde geldt ook voor mensen die al heel lang zakelijke transacties over de grens voeren. Het komt de laatste jaren immers vaak voor dat Nederlanders hun keuken en ander meubilair in Duitsland aanschaffen. Ze denken dat ze hiermee een flinke duit besparen. Maar hoe staat het met de lange termijn consequenties? Wie maakt het meubilair voor ze in Nederland vast en wat als er fabrieksfouten of andere problemen worden geconstateerd? De installateurs zijn niet bevoegd om in Nederland de meubels vast te zetten en bij problemen is de klant toegewezen op het Duitse consumentenrecht. Ditzelfde geldt ook bij onenigheid die kan ontstaan tussen koper en leverancier.

Niet hetzelfde

Hoewel Nederland en Duitsland zijn verenigd in de Europese Unie, zijn hun wetten en regels niet hetzelfde. Zo zijn er verschillen met betrekking tot de afhandeling van uiteenlopende conflicten en problemen. Bij aankopen in Duitsland is het Duitse consumentenrecht van toepassing. Veel kun je als Nederlander daartegen niet doen. En hoe vaak zul je niet op en neer moeten rijden? Als het iets relatief goedkoop is, dan zul je, je al gauw de kosten van een verre rit en de tijd besparen.

Juiste persoon

Maar sommige conflicten kun je niet laten voor wat het is. Bijvoorbeeld een verkeersongeval waarbij er persoonlijke ongelukken zijn geweest. Als leek hoef je daarvoor geen juridische opleiding te volgen en zelf aan de slag te gaan. De beste optie is om de juiste persoon in de arm te nemen. Iemand die het juridisch vakgebied op zijn duimpje kent, bekend is met Duits recht en ook nog vloeiend Nederland spreekt, is net wat je nodig hebt. Veel pleiters in Nederland hebben zich niet echt verdiept in het Duitse rechtssysteem, maar er zijn voldoende personen die in Duitsland zijn geboren, daar hun juridische opleiding hebben genoten en zich nu in Nederland hebben gevestigd. Zij hebben het voordeel beide systemen goed te kennen en kunnen alle problemen die zich in het ander land voordoen met de nodige nauwkeurigheid oplossen.

Bij Blankestijn en Oorman advocaten Hengelo en advocaten Twente kunt u terecht als u een juridisch geschil heeft in Duitsland.