De koers van de bticoin is de laatste tijd een aantal keren aangetast geweest door Mtgox, een digitale handelsplaats voor cryptomunten. Deze marktplaats is een aantal keren zeer slecht in het nieuws gekomen, wat de betrouwbaarheid van de munt sterk heeft beschadigd. Nochtans is dit niet meteen de schuld van bitcoins, maar zoals echte beleggers wel weten is vertrouwen alles. Heb je veel vertrouwen in de markt, dan stijgt de waarde vanzelf. Is het vertrouwen echter sterk aangetast, dan wordt ook de koers aangetast.

Dit is exact wat er gebeurde bij de koers van de bitcoin. Door alle gebeurtenissen omtrent deze ene exchange of handelsplaats, verloren beleggers stilletjes aan het vertrouwen. Dit is natuurlijk niet alleen toe te schrijven aan Mtgox, maar toch is het vooral door deze ene bitcoin beurs dat de bitcoin koers zo sterk gedaald is. De andere gebeurtenissen die meespeelden zijn natuurlijk de verboden in China, Rusland en India. Hier probeert men het staatssysteem intact te houden door bitcoins volledig te verbannen. Geen makkelijke klus trouwens, want bitcoins zijn niet traceerbaar en de regering weet dus niet hoeveel bitcoins jij verhandelt op één dag.

Mtgox heeft ondertussen zijn rangen gesloten. Door de bug die onlangs ontdekt werd, was het mogelijk om meer bitcoins te verzenden dan jij in jouw wallet had. De geruchtengaan dan ook dat Mtgox door deze bug insolvent is geworden en daarom de website voorgoed offline gehaald is. Andere bitcoin beurzen waren er als de kippen bij om een persbericht te verzenden waarin wordt geschreven dat de toekomst van bitcoins verzekerd is.

Kranten nemen het op

Maar de kranten pikten dit verhaal natuurlijk zeer snel op, en kopten “koers bitcoin krijgt zware klappen”. Daarmee is veel kwaad geschied, want insiders weten dat Mtgox aan de basis ligt van zijn eigen insolventie. Bitcoins zijn veilig, maar de broncode van Mtgox niet. Maar goed, zoals we al vaker hebben aangehaald lijkt het dat bitcoins een eerste aanzet zijn voor een toekomst waarin cryptomunten wel een toekomst hebben. Hoe deze toekomst eruit zal zien en welke definitieve vorm of constructie bitcoins zullen aannemen is echter niet duidelijk.