Kunst huren hoe gaat dat? Stel, je bent net een nieuw bedrijf begonnen en wilt het interieur verfraaien met een of meerdere schilderijen of beelden, maar de financiële middelen ontbreken om dit aan te schaffen. Denk dan eens aan kunstverhuur of kunstuitleen. Tegen een vooraf bepaalde huurtermijn huur je één of meerdere kunststukken.  De te huren kunst wordt aangeboden door kunstgaleries of soms rechtstreeks door de kunstenaars zelf.

Heb je al een kunstgallerie of kunstenaar op het oog? Of weet je nog niet precies welke kunst het best bij je bedrijf past? Vele kunstgaleries bieden ondersteuning bij dit proces. Er wordt een afspraak gemaakt op de locatie waar je de beelden wilt neerzetten of schilderijen wilt hangen zodat de kunstverhuurder of kunstenaar zich een goed beeld kan vormen van de je wensen, de uitstraling die je wilt hebben, de locatie en de mogelijkheden. Vaak is het namelijk zo dat je zelf al zo lang naar je pand hebt gekeken dat je bepaalde mogelijkheden over het hoofd ziet. Een frisse blik hierop door iemand die er beroepsmatig verstand van heeft kan een heel nieuw licht op de zaak werpen en je tot verrassende inzichten brengen.

Vervolgens wordt een voorstel gemaakt door de galerie of kunstenaar welke schilderijen of beelden in je bedrijf zouden passen. Dit gaat meestal gepaard met een duidelijk foto overzicht van de kunstwerken, zodat je je een goed beeld kan vormen. Op basis van zo’n voorstel beslis je uiteindelijk welke kunstwerken je zou willen huren. Dan wordt het contract afgesloten voor kunstuitleen. Dit is normaal gesproken voor een periode van een jaar met een opzegtermijn van twee maanden, en loopt bij niet opzegging stilzwijgend door. Dit kan echter verschillen per galerie of kunstenaar, dus let goed op of de voorwaarden overeenkomen met je wensen voordat je het contract ondertekent.  Ook kan er een clausule opgenomen worden waarin is vastgelegd dat je kan overgaan tot het aankopen van de kunst.

Er zijn vaak verschillende financieringsvormen mogelijk. Zo kan kunst lenen voordelig zijn en voor iedereen bereikbaar. En dit is niet het enige voordeel van kunstverhuur. Je hebt vaak een ruime keuze uit verschillende stijlen, diverse afmetingen, schilderijen en/of beelden. Ook biedt het huren van kunst een fiscaal voordeel. Daarbij komt dat de gehuurde kunst op de gewenste locatie wordt afgeleverd, precies daar wordt opgehangen of neergezet waar je wilt en de verzekeringskosten worden gedragen door de kunstverhuurder.