In veel verschillende beroepen worden wegwerphandschoenen gebruikt. Ben je een schoonheidsspecialist, werk je in de zorg of met chemische producten dan zul je veel in aanraking komen met nitril, latex of vinyl handschoenen. Letterlijk in aanraking wat de handschoen zit vaak lange tijd direct tegen je huid en daarom is het goed te weten welk type wegwerphandschoen jou past!

Latex handschoenen

Wegwerphandschoenen van Latex bestaan het langst en worden nog steeds veel gebruikt. Ze beschermen goed en zijn comfortabel. Groot nadeel van latex is dat er veel mensen zijn die allergisch zijn en de handschoen dus niet (continu) kunnen gebruiken zonder allerlei irritaties. Latex is een natuurlijk product. Het is het sap uit de rubberboom en bevat veel eiwitdelen. Een deel van de eiwitten kunnen klachten veroorzaken, vaak komen de irritaties door de beweging van het rubber over de huid. Desalniettemin hebben veel mensen last van het gebruik van latex handschoenen.

Nitril handschoenen

Nitril is een chemische verbinding die is gecreëerd en dus geen natuurlijk product. Voordeel is dat nitril handschoenen sterker zijn en in meer situaties gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld ook met olie en vet en zelfs bepaalde chemicaliën. Doordat ze sterker zijn zijn ze ook veiliger in gebruikt want ze scheuren minder snel. Het allergrootste voordeel van nitril handschoenen is echter dat deze ook gebruikt kunnen worden door mensen die last hebben van de latex allergie.

Vinyl

Zoals al even genoemd zijn er ook vinyl handschoenen verkrijgbaar. Deze zijn eigenlijk alleen voor werkzaamheden waarbij bijvoorbeeld met bepaalde zuren gewerkt wordt waartegen nitril niet bestand is. Vinyl is ook minder sterk en dus worden deze het minst gebruik van de bekende types wegwerphandschoenen.

Kleuren en poeder

Zowel latex als nitril handschoenen zijn bij diverse bedrijven in meerdere kleuren verkrijgbaar. De eigen voorkeur is hierin bepalend. Ook wordt er vaak onderscheid gemaakt in gepoederde en niet gepoederde varianten. Ook hier kan je afgaan op voorkeur.

Maten

Om op een veilige en prettige manier te kunnen werken met wegwerphandschoenen is het van niet te onderschatten belang om de juiste maat te gebruiken. Bij te kleine scheuren de handschonen sneller kapot en met te grote sluiten deze niet goed af waardoor je wellicht alsnog met de stoffen in aanraking komt waarvan je je probeert te beschermen. Probeer dus altijd even of de het juiste formaat gebruikt, deze lopen van XS t/m XL.

Conclusie

Als je in een ziekenhuis kijkt welk type handschoenen klaarliggen voor het personeel zie je dat dit bijna altijd nitril wegwerphandschoenen zijn. Deze voldoen in veruit de meeste gevallen het beste tenzij er bepaalde redenen zijn om toch met latex of vinyl te werken.