The London Metal Exchange (LME) bevindt zich in Londen en is een future beurs. Het werd officieel opgericht in 1877 en is het centrum van de handel in metalen in de wereld. De openingstijden van de beurs zijn van 11:40 tot 17:00 uur, Engelse tijd.

Het heeft wereldwijd de grootste handel in opties en future contracten op basismetalen en andere metalen, en er kan ook contant worden gehandeld. De LME prijzen zijn van groot belang voor de bedrijven die handelen in deze metalen.

In tegenstelling tot bij de aandelenbeurzen vindt de handel op de LME plaats op de vloer. De handelaren kunnen elkaar horen en zien en handelen met handsignalen en mondeling vakjargon.

Enkele wetenswaardigheden

Vroeger werd er alleen in koper gehandeld, maar lood en zink volgden al snel. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de LME gesloten en opende opnieuw in 1952. De metalenhandel werd in 1978 uitgebreid met aluminium, gevold door nikkel in 1979, tin in 1989, aluminium legering in 1992, staal in 2008 en kobalt en molybdeen in 2010. Per jaar bedraagt de handelsomzet ongeveer 11,6 miljard US dollars. De gemiddelde overeenkomst behelst een levertijd van gemiddeld 3 maanden

LME Prijzen

De afgelopen jaren zijn de metaalprijzen zoals aluminium, tin, nikkel,  lood, koper en zink flink gestegen. De prijzen van voorgenoemde metalen kunnen behoorlijk fluctueren waardoor het voor professionele handelaren en industriële metaalverwerkingsbedrijven belangrijk is om de metaalprijzen bij te houden. De prijzen komen tot stand door vraag en aanbod; is er veel vraag maar weinig aanbod, dan stijgen de prijzen. De prijzen dalen als er weinig vraag is, maar veel aanbod.

Je kan de LME prices bijhouden via internet, maar hier zit wel een nadeel aan vast. In de weergave van de koersen zit namelijk een vertraging van 1 dag, terwijl handelaren en bedrijven juist behoefte hebben aan de zogenaamde ‘real time’ prijzen en koersen. Dit kan namelijk voor sommige bedrijven zowel in de inkoop als verkoop van metalen grote besparingen opleveren

De ‘real time’ LME koersen en prijzen kunnen alleen tegen betaling worden bekeken en worden door een paar bedrijven aangeboden in de vorm van een abonnement. Je kunt dan vervolgens de ‘real time’ koersen volgen via software op je telefoon, iPad, computer etc. Zo kun je tijdig ingrijpen op het moment dat het nodig is.