De verzuchting “thank God for technology” komt goed van pas wanneer het gaat om digitaal drukwerk. Dure platen of films in de offset maken plaats voor digitale varianten met talrijke mogelijkheden. Vooral de lage opstartkosten en de snelle levertijd zijn een uitkomst voor klanten die slechts een of enkele kaarten willen drukken. 

Meerwaarde van digitaal drukken

Evenals bij offset druk is het mogelijk om kwalitatief goede kaarten te drukken in verscheidene soorten en maten, zoals A6, tweeluik A6, A5, tweeluik A5, A4, drieluik A5, verschillende stansvormen, afscheurbare antwoordkaarten, incentive kaarten, geparfumeerde of versierde kaarten en kraskaarten.

Het digitaal drukken van kaarten wint steeds meer terrein in de grafische industrie. Zowel het aanbod als de vraag bij digitaal drukwerk groeien harder dan bij offset drukwerk. Dit is vooral toe te schrijven aan de klant, die gemiddeld kleinere oplagen en een snellere levering wil. Aan de aanbodzijde zijn factoren als verbeterde afdrukkwaliteit, flexibiliteit bij aanpassingen en de snelheid van digitale persen kenmerkend voor het succes van digitaal drukken.

Toegevoegde waarde

Personalisatie is een van de toegevoegde waarden van digitaal drukken van kaarten. Alhoewel bij grotere oplagen de kosten per digitale print vaak hoger zijn dan bij offset, is digitaal drukken soms de betere keus. Variabele data printing (VDP) maakt het mogelijk om gerichte reclame te produceren, met een hogere respons en dus een lagere kostprijs per reactie.

Een andere handigheid is de optie ‘web-to-print’. Klanten kunnen via de web portal van de drukkerij opdrachten uploaden of kiezen uit een bibliotheek van standaard jobs. De klant heeft ook de mogelijkheid speciale wensen te verwerken in de opdracht. Het systeem stuurt de drukopdracht volautomatisch naar een professionele printer. De factuur, pakbon en vrachtbrief worden gemaild naar de klant. Dit proces heeft als logisch gevolg dat de kosten lager zijn, omdat er geen extra arbeid aan te pas komt en de levering via de kortste weg kan plaatsvinden.

Een bijkomend voordeel is dat de kwaliteit van digitaal drukwerk de laatste jaren sterk is verbeterd. Met gebruikmaking van goed een color management systeem, kan op elk gewenst moment kwalitatief drukwerk worden afgeleverd.

Belangrijke factoren

Kortom, belangrijke factoren die u moet meenemen in de overwegingen om uw (visite)kaarten, flyers, posters of briefpapier digitaal af te drukken zijn:

–       Kwaliteit van het drukwerk die off set drukwerk kan evenaren

–       Hoge productiviteit door snelle professionele printers

–       Flexibiliteit bij aanpassingen, persoonlijk maken van uw drukwerk

–       Service en support, zoals web-to-print opdrachten en snelle levering tot aan huis

–       Lagere kosten bij lage oplagen, vanwege de lage opstartkosten ten opzichte van offset drukken

–       Business integratie en efficiëntie.