Van de inbraken die elke dag gepleegd worden weet maar een klein deel het nieuws te behalen. Dit zijn de ergere misdrijven waarbij een bewoner gewond raakt of waarbij een wapen is gebruikt om buit te maken. Ondanks dat een inbraak zeer vervelend is, is het niet altijd nieuwswaardig. Wel wordt er (bijna) altijd aangifte gedaan en daar kunnen belangrijke cijfers uit gehaald worden.

RTL Nieuws heeft bijvoorbeeld onderzocht in welke gemeente met meer dan 20.000 inwoners de meeste inbraken zijn gepleegd in het afgelopen halfjaar. De inbraakcijfers van de politie maken duidelijk dat in Amersfoort relatief de meeste inbraken plaatsvonden. Per duizend huishoudens werd er in die periode 11,7 keer ingebroken.

Postcodegebieden

Ook in Almere, wordt er met 10,7 gevallen per duizend huishoudens, veel ingebroken. Ede volgt op de derde plek met een cijfer van 10,2. RTL Nieuws heeft verder bekeken in welke postcodegebieden er het meest wordt ingebroken. Postcodegebied 3814 Kruiskamp in Amersfoort is het vaakst slachtoffer met 30,7 inbraken per duizend huishoudens.

Kans op inbraak verkleinen

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat er in je huis ingebroken wordt, maar het is wel mogelijk om de kans op een inbraak te verminderen. Minister Opstelten probeert door middel van diverse campagnes mensen hiervan bewust te maken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om proberen tegen te gaan dat er een inbraak plaatsvindt.

– Ramen en deuren voorzien van goed hang en sluitwerk, een raamsluiting en ervoor zorgen dat alles goed gesloten wordt wanneer je niet thuis bent.
– Niet op social media zetten als je voor langere tijd afwezig bent of op vakantie gaat.