Ieder restaurant heeft ze: menukaarten. Je zou de menukaart als het ware als het visitekaartje van een restaurant kunnen beschouwen. Als de uitstraling van een menukaart niet top is, laat het restaurant de kans op een goed eerste indruk liggen. Een goede menukaart is dus van belang. In dit artikel vind je meer info over hoe je als restaurant snel en eenvoudig professioneel ogende menukaarten kunt laten drukken.

Via het web zijn menukaarten heel eenvoudig samen te stellen en te bestellen. De markt voor menukaarten is groot, dit is mede een gevolg van het feit dat horecagelegenheden eens in de zoveel tijd gerechten en prijzen veranderen. Het not done om stickertjes met handgeschreven prijzen over de oude prijzen heen te plakken. Dus is het van belang als bar of  restaurant om een simpele en snelle methode beschikbaar te hebben om menu-kaarten aan te passen of uit te breiden.
Ontwerpen
Behalve het drukproces is ook het designproces van groot belang om te komen tot een professioneel ogende menukaart. Als je creatief bent en overweg kan met een DTP-programma dan kun je ervoor kiezen om zelf een ontwerp te maken. Voor de meeste betrokkenen in de horeca is dit echter geen optie. Door een gebrek aan creativiteit en/of door een gebrek aan tijd.
Gelukkig bieden veel online drukkerijen hier een oplossing voor. Op hun webomgeving bieden zij een showcase met vele ontwerpen van menukaarten, zogenaamde templates. Je kunt hier naar hartenlust browsen tot je een template hebt gevonden dat je aanspreekt. Vervolgens klik je op “bewerken” om wijzigingen aan de brengen in lettertype, lettergrootte, kleuren en decoraties. Tenslotte voeg je de relevante informatie toe zoals menu-omschrijvingen, prijzen, bedrijfsgegevens, je kunt ook bestanden uploaden en toevoegen zoals bijvoorbeeld een bedrijfslogo of afbeeldingen van gerichten. Wanneer je geen tijd of zin hebt om de menukaart in een keer af te maken kun je het resultaat ook tussentijds opslaan om later verder te gaan.

Bestellen

Het bestelproces kent twee trajecten:
1. Je hebt zelf je menukaart ontworpen op je eigen computer en vraagt van de drukkerij om de menukaart te produceren. In dat geval stuur je een  PDF, of ander grafisch bestand zoals PSD, van jou menukaart naar de drukkerij.
2. Je hebt gebruik gemaakt van de template based omgeving van de drukkerij om je eigen menukaart samen te stellen. In dat geval is de bestelknop onderdeel van de webbased ontwerpomgeving van de drukkerij. Dus wanneer je tevreden bent over je ontwerp en deze hebt opgeslagen kun je doorgaan naar het bestelproces door op “bestellen” te klikken.
Ongeacht de keuze die je maakt zal de drukkerij voor de zekerheid checken of alles goed staat en voldoet aan de criteria. Indien nodig neemt de drukkerij contact met je op om details met je te bespreken. Is alles goed bevonden, dan gaat de drukkerij aan de slag om jouw menukaarten te maken. Binnen 24 uur na de bestelling kun je de menukaarten bij jou thuis afgeleverd krijgen. Maar als er geen haast bij is kun je er beter voor kiezen om de menukaarten iets later aangeleverd te krijgen omdat dit meestal scheelt in de kosten. Omdat je menukaarten doorgaans niet in grote hoeveelheden nodig hebt, is de minimale bestelgrootte in veel gevallen 25 exemplaren.