Welke meubels passen bij welke woonstijlen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, vind je onderstaand in dit artikel een aantal woonstijlen en interieurs met daarachter de soorten meubels die goed bij de genoemde woonstijlen passen.

Landelijke stijl wonen en meubels

Landelijk interieur is een woonstijl en gaat over binnenshuis en buitenshuis. De rust en sfeer van het platteland kun je in huis voelen. Je kunt een landelijke sfeer bereiken met rustieke meubel. Rustieke meubelen zijn landelijke meubelstijlen met een verouderd of ouder gemaakt karakter, bijvoorbeeld van steigerhout gemaakte meubelen. Een houten vloer in de woonkamer en keuken met lichte kleuren op de muur en houten shutters voor het raam, staan garant voor een landelijke sfeer in je huis. Zeker in deze tijd waarin alles snel en gehaast lijkt te moeten gaan is er een grote vraag naar een landelijk interieur. Meubels die goed bij een landelijk interieur passen zijn oude verweerde meubelen in grijs en bruin. De houtsoorten die worden gebruikt in landelijke meubelen zijn eiken meubelen, steigerhout meubelen en niet te vergeten teak meubelen.

Klassieke stijl wonen en meubels

Een klassieke woonstijl is warm, sfeervol, straalt enige luxe uit en geeft ruimte voor bijzondere erfstukken en verzamelingen. Klassieke wooninterieurs zijn daarnaast erg geliefd door hoge balkenplafonds, ensuite-deuren, glas-in-lood ramen en bepaalde ornamenten. Het belangrijkste is om eenheid te creëren in kleuren. Pasteltinten passen uitstekend bij deze stijl, maar combinaties met donkere kleuren komen ook vaak voor. Felle kleuren passen niet binnen een klassieke woonstijl. Een klassiek interieur krijgt een extra luxueuze uitstraling door gebruik van bijpassende accessoires gemaakt van glas. Binnen de meeste klassieke interieurs past een houten vloer goed, maar een natuurstenen vloer zoals bijvoorbeeld marmer, is heel goed te combineren met een klassiek interieur. Ga je op zoek naar meubels voor dit interieur, kijk dan naar ronde vormen in de meubelen en naar accessoires. Qua houtsoorten vind je vaak mahonie meubel, kersen meubelen en eikenhouten meubel. De klassieke meubel zijn veelal gelakte meubels.

Romantische stijl wonen en meubels

De Engelse cultuur heeft veel invloed gehad op de romantische woonstijl. In een romantische stijl vind je vaak kleurige bloemenprints en pasteltinten. Accessoires in deze stijl zijn zo belangrijk dat je niet zonder kunt in deze stijl. Opgeknapte antieke meubelen zijn binnen de romantische stijl een must. Veel voorkomende accessoires in een romantische woonstijl zijn natuurlijk kussens, plaids, verse snijbloemen, verschillende spiegels, meerdere tapijten en kleurige kaarsen. Kroonluchters en barokstijl fotolijstjes zijn ook een must. Een ouderwets theeservies dat je op een dressoir of theetafel zet, doet het heel goed. Veel gebruikte materialen in deze stijl zijn hout en dikke stoffen die de warmte in huis brengen. Het is belangrijk om sierlijke meubels te plaatsen met ronde vormen. Qua houtsoorten vind je vaak kersen meubels, mahonie meubelen en ook zeker de gelakte meubels.

Er zijn vele woonstijlen. Het zouden er te veel worden om deze in dit artikel allemaal te noemen. Wij hopen je met dit artikel een beetje inzicht te hebben gegeven in deze drie woonstijlen, zodat het gemakkelijker wordt om de juiste meubels en accessoires te vinden in je favoriete woonwinkel.