Tot niet heel lang geleden was het voor particulieren nauwelijks mogelijk om het eigen leidingwater te zuiveren van kalk. Daarvoor waren de technieken te duur, en bovendien waren diezelfde technieken nog niet verfijnd genoeg om toegepast te worden in particuliere woonhuizen. Tegenwoordig is de techniek echter zo ver dat dat wel mogelijk is, zowel praktisch als budgettair. Laten we beginnen bij het begin: Waarom zou het voor particulieren nodig zijn om het water te zuiveren, er vanuit gaande dat ons drinkwater al voldoende zuiver is?

Kalk en ontkalken

In onze bodem zitten vaak diverse kalklagen, ooit ontstaan toen ons land nog in zee lag. Wij winnen ons leidingwater voor het overgrote deel uit die bodem, dus komt er ook veel kalk mee naar boven met het water. De waterbedrijven houden zich over het algemeen niet of nauwelijks bezig met het verzachten (ontkalken) van water, dus dat relatief harde water komt in onze huishoudens terecht. Daar ontstaan de problemen. Kalkaanslag op de kraan, in de waterleidingen, op de douchtegels, in watergebruikende apparatuur etc. Vooral dat laatste kan nogal gevolgen hebben: het rendement van die apparatuur daalt naarmate de kalklaag dikker wordt (kalk isoleert de warmte die het verwarmingselement van bijvoorbeeld de wasmachine af wil geven aan het water, waardoor er meer energie nodig is om het water op te warmen tot de temperatuur die men wenst). Bovendien slijt diezelfde apparatuur sneller waardoor eerder defecten ontstaan. Dat kost allemaal geld, en is slecht voor het milieu.

Daarnaast kost het ontkalken van oppervlakten en machines tijd en schoonmaakmiddelen, ook dat is slecht voor het milieu en is slecht voor uw portemonnee. Er is een manier om al deze problemen ineens aan te pakken: water ontkalken met de water ontkalker.

Ontkalker

Een water ontkalker op basis van ionenwisseling, zuivert het water op een heel effectieve manier. Zoals de term “ionenwisseling” als duidelijk wil maken, worden de harde magnesium- en calciumdeeltjes vervangen door zachte natriumdeeltjes, het water is na dit proces volledig ontkalkt. De hedendaagse technologie zorgt ervoor dat deze methode ook voor particulieren betaalbaar is, bovendien is de techniek inmiddels zo verfijnd dat een ontkalker zeer weinig ruimte meer inneemt. De ontkalker past daardoor over het algemeen in elke meterkast of kruipruimte.