Het wintersportseizoen is net begonnen. Ik hoor steeds meer berichten over sneeuwval in Oostenrijk. Vrienden en kennissen om mij heen praten erover: “Ga jij nog op wintersport naar Oostenrijk dit jaar?” Ik krijg de kriebels in mijn buik.

ski

Skiën in Oostenrijk

Binnenkort ga ik weer op wintersport naar Oostenrijk om te genieten van de heerlijke sneeuw en de mooie skipistes. Als ik er aan denk krijg ik kriebels in mijn buik. Ik heb in de zomer nog in de skihallen geoefend, zodat ik tijdens de wintersport goed ben getraind. De herfst is weer begonnen. Het is hoog tijd om weer op vakantie naar Oostenrijk te gaan. Mijn vrienden en kennissen beginnen er ook over te spreken. Ik ben kennelijk niet de enige die de wintersport kriebels heeft. Het lijkt wel of de wintersporters steeds vroeger gaan skiën.

Ik heb in het verleden nog nooit zoveel mensen gesproken die in de herfst al naar Oostenrijk gaan om te skiën. Ik heb het gevoel dat wij met zijn allen steeds vroeger op wintersportvakantie gaan. Ik was in de skiverhuurwinkel en een vriendelijke mevrouw vertelde mij dat mensen andere skimaterialen willen kopen dan voorheen het geval was. Veel mensen willen vroeger vertrekken voor de wintersport Oostenrijk en dat merken de skiwinkels aan een verschuiving in de vraag naar skikleding en skimaterialen. De hunkering om op wintersportvakantie te gaan is aanstekelijk. Uit het niets begint iedereen erover te praten en wil iedereen gaan skiën.

Waarom willen mensen nu ineens zo vroeg op wintersport? 
Zo vroeg op wintersportvakantie gaan heeft ook zeker nadelen. De skigebieden zijn vaak nog wat kleiner omdat op grote hoogten sneeuw is gevallen en nog niet in de dalen. Rekening houdend met de koude wind en de hoeveelheid sneeuwval in Oostenrijk, kun je je afvragen of de herfst wel zo’n goede tijd is om te gaan skiën. Is skiën in november dan vooral voor de echte skiliefhebbers en voor mensen die skiles willen? Ik denk het wel want laten we eerlijk zijn: Als je liefhebber bent van het zonnekloppen of liefhebber van het gezellige chalet naast de skipiste, wacht dan tot de grote skipistes en skigebieden in Oostenrijk open gaan.

Toch is het een feit dat de wintersport steeds drukker wordt in de maanden oktober en november. Toch vraag ik mij af of het handig is zo vroeg op wintersport te gaan. Het wordt dus drukker op de skipistes in de herfst. Dat betekent dat ook de wachttijden van de skiliften langer worden en dat is natuurlijk minder prettig. Het afgelopen jaar was het in Oostenrijk Tirol en Oostenrijk Karinthië best wel druk tijdens de herfst en dat zal dit jaar waarschijnlijk niet veranderen.