Technisch speelgoed blijkt een slechte invloed te hebben op de ontwikkeling van onze kinderen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Melbourne. Kinderen die veel met technologisch speelgoed zoals smartphones, tablets en spelcomputers spelen krijgen een tekort aan beweging. Kinderen met eenvoudig en goedkoop speelgoed tot hun beschikking hadden, zoals emmers en dozen, waren veel creatiever en actiever bezig. De ontwikkeling van het kind wordt hierdoor sterk ondersteund, want bewegen is gezond.

De opzet van het onderzoek was vrij simpel. Het ging om een vergelijking tussen twee basscholen met ongeveer 120 kinderen tussen de vijf en twaalf jaar oud. De Australische onderzoekers verdeelde over de ene groep duur speelgoed, zoals klimtoestellen met glijbanen en Tablets. De leerlingen van de andere school kregen simpel speelgoed uitgereikt, onder andere dozen, emmers, sportmatten en schuimspeeltjes voor in het water.

De tweede groep, met het eenvoudige speelgoed, bleek veel actiever bezig te zijn dan hun leeftijdsgenootjes op de andere school. Dit werd gemeten met het aantal stappen die per minuut werden gezet, wat uit kwam op gemiddeld 13 stappen meer per minuut voor de actieve kindjes. Kinderen met emmers en dozen zijn dus actiever dan leeftijdsgenootjes met speeltoestellen.

Volgend het onderzoeksteam van professor Brendon Hyndam belemmert het moderne speelgoed de creativiteit van onze kinderen. Daarnaast hebben tegenwoordig ook veel kinderen te kampen met overgewicht. Om dit te bestrijden moeten de kinderen gestimuleerd worden om meer te spelen met simpel ouderwets speelgoed, in plaats van die moderne speeltjes. De ouders en leerkrachten zouden dus een oogje in het zeil moeten houden en eventueel wat nieuw speelgoed kopen voor de kleintjes.

Het was al langer bekend dat kinderen tegenwoordig steeds minder bewegen. Dit onderzoek benadrukt dit nog eens en herhaalt het feit dat bewegen gezond is. Dus laat de televisie en computer maar uit wanneer je weer met de kinderen gaat spelen.