Het land van de reizende zon staat natuurlijk bekend om zijn elektronische snufjes, gadget en ander moois dat wij hier in het westen pas maanden later in onze handen krijgen. Japan is een land van innovatie en doorstromende technologische ontwikkelingen, maar ook voornamelijk een land van heel veel entertainment. Misschien heb je ooit al eens Japanse stripboeken of tekenfilms gezien, welke wereldwijd succes halen- misschien ken je nog wel die kleine tamagotchi’s, of de bekende spelcomputers van Sony en Nintendo- kortom, Japan staat er om bekend veelal gadgets te produceren voor het vermaak.

Wat is Pachinko?

Het spelletje Pachinko kun je vergelijken met een soort van flipperkast, daar het een behendigheidsspelletje is. Je kan aan de hand van bepaalde knoppen ijzeren balletjes besturen die je moet proberen te vermenigvuldigen. Terwijl je dit doet, komen er allerlei leuke animaties voorbij, maakt de machine geluiden en beginnen de lichten te knipperen- machine?

Je leest het goed. Pachinko is een machine. Het is geen gadget op zakformaat en geen spelcomputer. Het is ook geen flipperkast en heeft niets te maken met gokken- het is een soort van computer/tv kast met een paar knoppen en voornamelijk heel veel videoscherm. Terwijl je dus je spelletje speelt, zul je ook nog eens geëntertaind worden door wat zich op het scherm afspeelt!

Niet te spelen buiten Japan?

Pachinko is helaas bijna niet te vinden in het buitenland. Het is misschien populair onder een aantal fans, wie misschien wel eens een Pachinko kast hebben geïmporteerd, maar daar blijft het dan ook bij. In Japan zijn ze wel steeds meer bezig om ook digitale versies van Pachinko te maken, welke je gratis kan spelen via het internet als een computerspelletje. Maar of dat nou echt dezelfde ervaring geeft als het spelen op zo’n grote elektronische kast…

Dat zul je alleen te weten komen als je ook daadwerkelijk een keer naar Japan bent geweest en hier eens hebt gespeeld.