Een mooie pergola breekt de open stukken in de tuin en trekt alle ogen naar zich toe. Strategisch gepositioneerd onttrekt de pergola minder fraaie objecten aan het oog en verhoogt daarmee de allure van uw tuin. Denk hierbij aan het zicht op een nabijgelegen gebouw. Ze geeft schaduw en geborgenheid en is de ideale plaats voor een gezellig zitje.
U zit uit de wind en dat maakt dat u net die kille zomeravonden wat langer buiten kan blijven. Een mystieke bank van basalt, robuuste steigerhouten loungeset of een elegant baroksetje van smeedijzer, de pergola omarmt elke meubelstuk als was het een lang verloren kind.
Schaduwplek of eye catcher?
Een pergola in de tuin, mooi om een weelderige klimmert zijn weg langs te laten zoeken en om het terras en het gazon op een natuurlijke manier in elkaar over te laten vloeien. Als overkapping voor een lommerrijk tuinpad of lamelvormige zonwering voor uw schuifpui. De mogelijkheden voor een pergola zijn oneindig en een pergola past in elke tuin. In een kleine stadstuin creëert u privacy en in een parktuin werkt een zware stenen of houten pergola als een magneet. Niet voor niets staan er in parken altijd bankjes onder pergola’s en vergelijkbare tuinoverkappingen.
Materialen voor een pergola
In eerste instantie denken we bij een pergola aan een hardhouten constructie, maar er is meer:
- Hardhout, we houden het toch op de eerste plaats. Hardhout vraagt weinig onderhoud en dat is makkelijk voor als we er een plant of struik over willen laten woekeren.
- Niet van hout te onderscheiden zijn WPC (Wood Polymer Compositie) bouwmaterialen. Een hoogwaardig natuurvriendelijk kunstmatig product van geperste houtvezels vermengd met een Polymerhars.
- Modern is het gebruik van aluminium of RVS. In een nihilistische tuin met rechte vlakken, veel transparantie en ruimte breekt een ronde stalen pergola de vlakte en geeft de tuin een hart.
- Betonnen en stenen pergola’s bemossen heel sprookjesachtig, geven de tuin iets spiritueels doen u vermoeden dat er vanachter elke pilaar een kabouter u bespiedt.