Verspanen en thermisch spuiten zijn vormen van metaalbewerking. Door middel van bepaalde hand- en of machinegereedschappen wordt metaal bewerkt. Die omgang met gereedschappen vergt vakmanschap. Specifieke kennis van het materiaal waarmee er wordt gewerkt is nodig.

Verspanen is een vorm van bewerking, waarbij metaal wordt afgeschoven van het geheel. Er vormen dan spanen of krullen bij verwijdering van materiaal. Het is ook mogelijk middels het verspanen, om metaal te bewerken zonder de massa te veranderen. Verspanen is een verzamelnaam voor verschillende vormen van metaalbewerking. Denk bij verspanen bijvoorbeeld aan het schaven van een sinaasappelschil. De verwijderde schillen krullen. De sinaasappelschil neemt af in massahoeveelheid. Ook is er als voorbeeld het afschrapen van boter voor te stellen. De boter krult in de tegengestelde richting. Andere voorbeelden van verspanende bewerkingen zijn zagen, vijlen en boren van bijvoorbeeld een stuk hout. Wanneer de dichtheid wordt beïnvloed door het verspanen, kunt u denken aan solderen, persen en buigen. De spaanhoek van het gereedschap wat wordt toegepast op het materiaal, heeft veel invloed op het resultaat. Bij thermisch spuiten wordt het resultaat ook beïnvloed door kennis, het gebruik van specifieke spuittechnieken en gereedschapsgebruik. De werking van thermisch spuiten of vlamspuiten wordt in de onderstaande tekst toegelicht.

thermisch spuiten

Vlamspuiten is een vorm van thermisch spuiten

Thermisch spuiten zorgt voor het aanbrengen van een deklaag. Deze vorm van thermisch spuiten, ook wel vlamspuiten genoemd, versterkt de eigenschappen van het thermisch behandelde materiaal. Denk bijvoorbeeld aan het effect van het branden van het uiteinde van een touw. Het rafelende uiteinde van het touw gaat samenvoegen en samensmelten. De verschillende kleine structuren van het touw, smelten als het ware samen door de hitte, die met thermisch spuiten of vlamspuiten wordt bewerkstelligd. De hardheid van de touweigenschappen neemt toe. Het uiteinde van het touw voelt niet langer zacht en flexibel aan. Het vormt na het vlamspuiten een hard uiteinde van samengesmolten eigenschappen die verkleurd zijn door de hitte van de vlam. Met dit voorbeeld in uw achterhoofd kunt u zich misschien beter voorstellen, hoe het thermisch spuiten of vlamspuiten ook mechanica en motoren kan beïnvloeden. Vlamspuiten of thermisch spuiten geeft een verbetering aan de eigenschappen van het materiaal. Er vindt een toename van hardheid, slijtvastheid en krasvastheid plaats na bewerking. Tevens neemt de corrosievastheid toe van het product. Door de behandeling van hitte neemt de mate van slijtage tijdens gebruik af. De levensduur van het mechanische product dat thermisch behandeld is, is aanzienlijk toegenomen.