Machines met draaiende onderdelen slijten na verloop van tijd, waardoor ze minder goed kunnen gaan functioneren. Dat kan vervolgens grote invloed hebben op de kwaliteit van de producten die met een machine gemaakt worden. In zo’n geval kan thermisch spuiten of motor revisie een oplossing bieden.

Bij het thermisch spuiten wordt er onder hoge temperatuur of snelheid een extra laagje aangebracht op een afgesleten oppervlakte. Zodoende wordt de originele vorm of afmeting van een onderdeel weer aangenomen, waardoor een machine weer vlekkeloos kan gaan lopen. Dit thermisch spuiten kan op verschillende manieren. Denk dan bijvoorbeeld aan het spuiten met een vlam of met plasma. Maar er kan ook elektrisch gespoten worden.

Deze vorm van spuiten zorgt ook voor een betere bescherming tegen corrosie van allerlei onderdelen. Op die manier werkt het proces ook nog eens preventief omdat beschadigingen aan een apparaat langer kunnen worden voorkomen. Deze werking van de aangebrachte laag is afhankelijk van de gebruikte methode en het gekozen materiaal. Zo zijn er stoffen die de slijtvastheid bevorderen, maar ook die warmte isoleren.

Thermisch spuiten niet altijd een optie

Soms zijn er andere methodes nodig om een apparaat te herstellen. Onder de vele mogelijkheden vallen bijvoorbeeld motor revisie of startmotor revisie. Bij motor revisie kan worden gewerkt met verschillende bewerkingen op mechanisch vlak. Ook zullen alle onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn tijdig worden vervangen om de levensduur van uw apparaat te rekken.

Bij startmotor revisie komt veel technische kennis kijken. Het is dan ook aan te raden niet zelf aan de startmotor revisie te beginnen, maar te kiezen voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in motor revisie. Ook kan het van belang zijn dat zo’n bedrijf 24 uur per dag voor u klaar staat. Dat kan voorkomen als uw bedrijf, in een drukke periode, is overgeschakeld op een doorlopende productie. Als de medewerkers in de nachtploeg dan worden geconfronteerd met een stukgelopen motor, is acute motor revisie gewenst.

Hetzelfde geldt voor startmotor revisie. Iedere aandrijving, of deze nou elektrisch is of op een andere krachtbron, is afhankelijk van het opstarten door zo’n onderdeel. Omdat deze zwaar belast worden is het belangrijk de staat van uw startmotor regelmatig te controleren. Ook dit kan gedaan worden met startmotor revisie, want het kan namelijk opgenomen worden als standaard procedure in uw onderhoud interval. Zo weet u zeker dat u het maximale uit uw apparaten haalt.