Je wilt meer privacy in de tuin en je bent dus op zoek naar de mogelijkheden om je tuin af te schermen. Mogelijkheden voor tuinafscheidingen zijn er tegenwoordig genoeg. Voor welke tuinafscheiding je kiest heeft in de eerste plaats te maken met smaak en natuurlijk ook met je budget.

Hieronder volgen een aantal manieren om je tuin af te scheiden, zodat de inkijk weg is en je lekker van de privacy in je tuin kunt genieten.

Schutting

Een tuinschutting is misschien wel de meest voor de hand liggende oplossing om je tuin af te scheiden. Schuttingen zijn er in alle soorten en maten, maar ook in verschillende materialen. Hierbij valt te denken aan de houten schutting met of zonder betonnen palen en poeren, maar ook gaaspanelen of open schuttingen waar planten tegenaan dienen te groeien om de schutting dicht te krijgen. Wilt u een schutting van goede kwaliteit waar u voorlopig geen omkijken meer na heeft dan is het een goed advies om te kiezen voor een hardhouten schutting. Hardhout is onderhoudsvrij en erg duurzaam en gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld geïmpregneerde schuttingen. Tegenwoordig zijn zelfs glazen tuinafscheidingen mogelijk

Plaatsen van een schutting

Als u lang plezier wilt hebben van uw nieuwe tuinschutting, plaats deze dan een paar centimeter boven de grond, zodat en ongedierte uw schutting niet kunnen aantasten. Hierdoor gaat de schutting langer mee en duurt het veel langer voordat de schutting gaat rotten. Bovendien kunt u, indien u besluit uw schutting te beitsen, ook de onderkant van de schutting goed in de beits zetten. Gebruik uitsluitend roest vrij stalen schroeven, zodat uw schutting na een paar jaar nog steeds goed overeind blijft staan.

Prieel

Een andere, minder voor de hand liggende manier om uw tuin af te scheiden is door het plaatsen van een prieel eventueel tezamen met een aantal schuttingen. Een prieel is een deels open tuinhuis, meestal halfopen. Prieelen zijn een goede manier om een deel van uw tuin af te scheiden in plaats van schuttingen. Een vierkante prieel met twee zijwanden kan prima in de hoek van de tuin worden geplaatst. Op die manier heeft u meteen een extra zit met dak erboven in uw tuin en hoeft u geen schuttingen meer te plaatsen. Tuinprieeltjes zijn er in alle soorten en maten. Van de klassieke houten prieel tot de modernere onderhoudsvrije aluminium of kunststoffen tuinpriëlen.

Mogelijkheden prieel

Met een tuinprieel heb je ontelbare mogelijkheden. Naast de voor de hand liggende overkapte en verwarmde extra zitplek, heb je tevens de mogelijkheid tot het creëren van een buitenkeuken of opbergruimte voor bijvoorbeeld je tuingereedschap. De mogelijkheden zijn legio!

Voor welke tuinafscheiding je kiest is afhankelijk van smaak en natuurlijk het budget voor de tuin.