Tegenwoordig is de smartphone niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Mensen hebben hun agenda in hun telefoon, onderhouden sociale contacten via WhatsApp en Facebook en plannen hun treinreis via 9292. Waarom zou je dan niet ook de verwarming regelen via je smartphonein combinatie met een digitale thermostaat?Kamerthermostaat

Wat is een digitale thermostaat?

Met een E-thermostaat of digitale thermostaat kun je de temperatuur in huis regelen met je smartphone of computer. Handig als je geen zin hebt van de bank op te staan, maar ook als je helemaal niet thuis bent. Om de thermostaat te bedienen hoef je namelijk niet in de buurt te zijn. Dus ook als je in de file staat op de drukke A4, kun je alvast de verwarming aandoen zodat je thuis komt in een voorverwarmd huis.

App

De thermostaat kan bediend worden via de knopjes op het apparaat, maar bovendien met de computer (Windows en Mac) of met een app op je smartphone (IOS of Android). De website van Essent meldt dat de app nog niet beschikbaar is voor de iPad of andere tablets. Via de app zijn de instellingen van de verwarming aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld een vast weekprogramma instellen. Ook kun je in deze app het temperatuurverloop in huis bekijken.

Bewegingssensor

De thermostaat is uitgerust met een bewegingssensor. Als de sensor geen beweging waarneemt, schakelt hij automatisch over naar een lagere temperatuur. Deze functie is bedoeld om energie en geld te besparen. Als het goed is, worden huisdieren niet opgemerkt, maar als dat wel het geval is, is de gevoeligheid van de sensor aan te passen.

Hoe werkt de thermostaat

De slimme thermostaat werkt niet met wifi, omdat de stroomvoorziening uit de ketel niet voldoende is voor een wifi-antenne. Het apparaat communiceert via (het tevens draadloze) ICY-Net met de Hub. Deze is aangesloten op de internetrouter. Het is overigens niet zo dat de verwarming niet functioneert als er een internetstoring is, de thermostaat is niet afhankelijk van internetverbinding.

Via je telefoon de verwarming regelen, waar dat een paar jaar geleden als sciencefiction klonk, is het nu de gewoon mogelijk.