Wanneer je aan het water woont is de kans groot dat je een beschoeiing nodig hebt tussen je tuin en het water. Een beschoeiing is een rand aan de waterkant. Deze zorgt ervoor dat je tuin niet stukje bij beetje verdwijnt in het water en dat er een goede rand tussen water en land blijft bestaan. Wellicht heb je de term weleens gehoord en wil je graag weten wat er precies mee bedoeld wordt.

Soorten beschoeiing

Beschoeiingen kunnen van diverse soorten materiaal worden gemaakt. Van oudsher werden hier vaak houten planken voor gebruikt. Het liefst hardhout omdat deze langer goed blijven. Normaal hout dat constant nat blijft gaat snel rotten en dan moet je de beschoeiing weer laten vervangen. Behalve hout kan ook beton, kunststof of staal worden gebruikt. Ook combinaties van verschillende materialen worden toegepast. Nu hardhout steeds duurder wordt en tevens het gebruik hiervan onder druk staat, wordt kunststof steeds meer gebruikt. Kunststof is goed te verwerken en heeft een zeer lange levensduur. Betonnen beschoeiingen zie je meestal bij kanalen, meren en andere overheidstoepassingen. In de tuin is een houten of kunststof beschoeiing de meest gekozen oplossing.

Bedrijven die beschoeiingen plaatsen

Het plaatsen van een beschoeiing is specialistisch werk. Meestal zijn het loon- of hoveniersbedrijven die deze dienst aanbieden. Ook zijn er specialisten die niets anders doen dan dit werk, zij werken dan vaak wel in heel Nederland omdat er regionaal niet voldoende werk in is. Het aanleggen van een beschoeiing vereist een special aanpak. Zeker om dit bij een tuin te doen, want daar moet een en ander natuurlijk netjes worden uitgevoerd. Vak worden kranen en machines ingezet en moeten medewerkers op een ponton of zelfs ín het water staan om hun werk uit te voeren.

Aanlegsteiger

Bij een tuinaanleg kan de beschoeiing worden gecombineerd met een aanlegsteiger. Deze kunnen van hetzelfde (type) materiaal worden gebouwd zodat het een mooi geheel vormt en je optimaal van je tuin aan het water kan genieten.

Kiezen van materiaal en bedrijf

Zoals gezegd is het aanleggen van een beschoeiing een specialisatie. Kies daarom een bedrijf die hierin aantoonbaar ervaring heeft. Iets meer betalen is het wel waard dat de beschoeiing goed gemaakt, wordt. Deze bedrijven kunnen je ook voorlichten om tot een goede en verantwoorde keuze voor het te gebruiken materiaal te komen. In de regel geldt hier dat een grotere investering een langere levensduur heeft en dus op de lange duur voordeliger is.