Uit onderzoek van leasemaatschappij Alphabet blijkt dat mensen met winterbanden tijdens de afgelopen zachte winter meer schade reden dan mensen zonder winterbanden. Het onderzoek is gebaseerd op de gegevens van meer dan 20.000 leaseauto’s uit Nederland met winterbanden. De vraag is dus: zijn winterbanden in zachte winter eigenlijk wel echt veiliger? Ze zouden bestuurders juist moeten beschermen tegen verkeersongevallen, maar het tegendeel blijkt waar.

Leaseauto’s met winterbanden lopen veel schade op

Bijna een kwart van leaserijders reden in de winters tussen het jaar 2013 en 2015 schade met winterbanden. Dat is ruim een procent meer dan auto’s die op hun zomerbanden door bleven rijden in deze winters. Er is daarbij geen onderscheid gemaakt in lease of shortlease zzp of particulier. Alhoewel dit geen ontzettende overtuigende cijfers zijn, is het toch vreemd. Winterbanden zouden namelijk de kans op ongevallen aanzienlijk moeten verkleinen terwijl het tegendeel waar blijkt.

Roekeloos rijgedrag

Leasemaatschappij Alphabet denkt dat de cijfers te wijten zijn aan een tweetal mogelijke oorzaken, namelijk het feit dat mensen minder voorzichtig rijden met winterbanden en het feit dat er bijna geen sneeuw heeft gelegen. Bij sneeuw zullen de banden pas echt goed hun werk kunnen doen. De eerste mogelijke oorzaak lijkt het meest plausibel. Mensen denken dat winterbanden ervoor zorgen dat ze op dezelfde manier als altijd het wegdek over kunnen rijden, maar natuurlijk moet je ook dan nog steeds wat voorzichtiger zijn. Er worden hierdoor teveel risico’s genomen.

Winterbanden steeds populairder

Men moet aan de hand van dit onderzoek dus niet gaan denken dat winterbanden geen zin meer hebben, want ze hebben wel degelijk zin. Logisch, want met zomerbanden heb je gewoonweg minder grip. Blijf echter altijd voorzichtig rijden als de weersomstandigheden strenger zijn dan normaal. Gelukkig blijkt men nog steeds in winterbanden te geloven, want het aantal verkochte winterbanden groeit sterk de laatste laren. Het aantal mensen dat winterbanden aanschaft is in zes jaar gestegen van 64% naar 90%.