Een burnout herkennen is belangrijk. Wanneer je namelijk een burnout herkent dan kan je deze voorkomen. Daarom worden in dit artikel de burnout symptomen besproken.

Een burnout herkennen

Een burnout kenmerkt zich door uiteenlopende symptomen. Voorbeelden van deze symptomen zijn extreme vermoeidheid, prikkelbaarheid, emotioneel labiel of gejaagd voelen.

Aan de andere kant ontstaat er een andere band met de buitenwereld. Dit kan afstandelijk zijn ten opzichte van anderen. Ook kunnen gevoelens van bijvoorbeeld minderwaardigheid voorkomen of een gebrek aan zelfvertrouwen.
Ook zijn er fysieke symptomen mogelijk. Denk hierbij aan hoofdpijn, maagpijn of spierpijn. Een burnout werkt dus zowel fysiek als mentaal. Het is een gerelateerde stoornis. Mensen met een burnout zijn blootgesteld aan teveel stress op het werk of thuis. Ook is een combinatie van beiden mogelijk. Vaak worden de termen ‘burnout’ en ‘overspannenheid’ door elkaar gebruikt.
Dit zijn voorbeelden van burnout symptomen, maar het kan voor iedereen natuurlijk anders zijn. Wat kun je doen als je burnout symptomen herkent? burnout symptomen geven aan dat het te hard gaat. Het is dus de bedoeling dat je rust neemt en ‘nee’ zegt. Door nee te zeggen kan je weer op je eigen tempo verder gaan. Een burnout is genadeloos en het is van belang dat je deze ook serieus neemt. Wuif de klachten dus niet weg maar ga er serieus mee aan de slag.

Oplossen symptomen burnout

Ook is het mogelijk om de oorzaak te achterhalen met behulp van bijvoorbeeld een coach. Zo kunnen de problemen opgelost worden bij de oorzaak. Zo wordt er op zoek gegaan naar de specifieke persoonlijkheidskenmerken. Op deze manier is het mogelijk om een burnout te voorkomen of op te lossen.