Schipperspetten werden vroeger in Nederland veel gedragen en vormden in Friesland en Zeeland zelfs onderdeel van de kledingdracht. Later zijn de schipperspetten uit het straatbeeld verdwenen. Tot recent! De schipperspet is weer hip en helemaal terug, maar nu als mode accessoire in plaats van als deel van kledingdracht. Combineer de schipperspet met een paar stoere laarzen of mix twee trends en draag het met hakken. Sla een blauwe geruite sjaal om voor een marine look of houd je outfit zwart of donkerblauw, waardoor je schipperspet echt zal opvallen. Veel plezier met dragen.

Betekenis

Maar wat is nu eigenlijk een schipperspet? Dit is een pet, meestal zwart of donkerblauw van kleur en heeft een harde klep. Een klein goudkleurig ankertje of een embleem versieren de pet en om de pet heen loopt een dubbel- of enkelvoudig koordje.

Op zoek naar een echte schipperspet?

Ben je op zoek naar een schipperspet? Kijk dan eens online, hier vind je tal van exemplaren. Je kan natuurlijk ook naar een specialistische hoeden- of pettenwinkel gaan, maar het internet is een zeer geschikt medium om je alvast te oriënteren. Ben je een buitenmens en houd je van lange wandelingen maken in de winter, maar wil je graag beschermt blijven tegen de kou? Of heb je een hond en maak je vaak strandwandelingen in de herfst? Dan kan een schipperspet erg nuttig zijn. Niet langer als symbool van status of goed zijn in je vak, waar de schipperspet vroeger namelijk voor diende. Maar om je hoofd te beschermen tegen weer en wind en vergeet niet, het geeft je ook nog eens een stoere uitstraling.

Soorten en materiaal

Schipperspetten zijn verkrijgbaar van Engelse of Duitse schipperspetten tot de enige echte Hollandse schipperspet met doffe klep of met gladde klep en in verschillende materialen. Zoek je er eentje voor het koudere weer, dan is corduroy bijvoorbeeld een geschikt materiaal. Wil je een schipperspet met een wat chiquere uitstraling? Denk dan eens aan het materiaal leer.

Ook damesmodellen

Tegenwoordig zijn er ook schipperspetten voor dames, lekker warm, leuk om te dragen en ideaal voor de herfst. Schipperspetten zijn goed te combineren met zwarte en blauwe kleding, zoals bijvoorbeeld een blouse of trui gecombineerd met een zwarte of blauwe (spijker-) broek en zwarte schoenen. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een schipperspet in een wat meer opvallende kleur. Hiermee onderstreep je je outfit en geef je jezelf een frisse en stoere look!