Eiwitten zijn essentieel voor het menselijk lichaam. Het is de basis voor vrijwel alle cellen in ons lichaam en zorgt mede voor de opbouw van onze botten, spieren, huid, haar en nagels. Daarnaast zorgen eiwitten voor het transport van voedingsstoffen, onze spijsvertering en de aanmaak van lichaamseigen stoffen.Eiwitshake

De dagelijks hoeveelheid eiwit die een persoon nodig heeft is zo’n 0,75 gram per kilogram lichaamsgewicht en zou bij een gevarieerd voedingspatroon zonder problemen ingenomen worden. Producten waar relatief veel eiwitten inzitten zijn onder andere mager vlees, eieren (zonder dooier), vis en magere melkproducten.

Wat zijn eiwitshakes?

Er zijn echter situaties waarin het gebruik van eiwitshakes effectief zou kunnen zijn. Eiwitshakes zijn drankjes die bestaan uit vrijwel pure eiwit(poeder) gemend met water, sap of melk. Naar eigen inzicht kan je groente, fruit of andere supplementen toevoegen. Maar ook kant en klaar bestaan er vele varianten: van 100% eiwit tot combinaties van eiwitten en koolhydraten of vet. Per individu is het belangrijk te kijken naar welke shake het beste bij jouw levensstijl en lichaam past.

Wie gebruiken eiwitshakes?

Eiwitshakes kunnen als aanvulling dienen op het dagelijks voedingspatroon van mensen die een tekort aan eiwit binnenkrijgen uit hun normale eetpatroon. Denk bijvoorbeeld aan strikte vegetariërs of veganisten. Mensen die willen afvallen vervangen soms maaltijden door het nemen van eiwitshakes. Maar ook mensen die zeer actief zijn of regelmatig sporten kunnen veel baat hebben bij extra eiwitten: zo zouden krachtsporters zo’n 2,5-3 gram per kilogram vetvrij lichaamsgewicht tot zich moeten nemen om zo de aanmaak van spieren te stimuleren. Duursporters zouden baat kunnen hebben bij het nemen van shakes doordat ze het herstel bevorderen. Het meerdere malen per dag eten van eiwitrijke producten kan in dit soort gevallen, maar veelal goedkoper en makkelijker is het gebruik van eiwitshakes.

Kies de voor jou juiste eiwitshake

Om te kiezen uit de vele kant en klare eiwitshakes die er te koop zijn of om een keuze te kunnen maken uit het diverse aanbod van eiwitpoeders is het van belang te kijken naar het eiwitgehalte, het soort eiwit dat gebruikt is (vanuit zuivelproducten of soja), de verhouding eiwitten ten opzichte van bijvoorbeeld koolhydraten en vet, het cholesterolgehalte en het aantal calorieën, want een goede eiwitshake moet toegespitst worden op zijn gebruiker om effectief te zijn.