labrador

Gluten kunnen allergieën opwekken bij mensen en ook bij dieren zoals de hond. Zoals het ook bij mensen lastig te stellen is, is het ook niet altijd te zeggen dat een hond daadwerkelijk een glutenallergie heeft. Ook hierover zijn de meningen verdeeld wanneer we het nazoeken. Wat wel opvalt is dat veel fabrikanten glutenvrije hondenvoer maken en dit vooral ook duidelijk aangeven op de verpakking. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die gluten?

Gluten

Hondenbrokken hebben tarwe als basisbestanddeel om de ingrediënten tot een brok te laten vormen. In tarwe zitten gluten en kunnen een allergische reactie opwekken, zowel bij mensen als bij dieren. Gluten is de verzamelnaam van een groep eiwitten die in de kiem van bepaalde granen zitten.

Gluten zijn er in twee vormen; gliadines en glutenines. De gliadines hechten zich in de darmwand vast en zijn daardoor schadelijk voor het darmstelsel. De darmflora wordt verstoord en goede stoffen worden niet meer goed opgenomen en afvalstoffen worden niet of minder goed afgevoerd. De allergische reactie die door het afweersysteem wordt opgewekt kan zich uiten in verschillende vormen zoals koorts, braken, diarree en jeuk.

Glutenvrije hondenbrokken

Gluten komen in vele voedingsmiddelen voor, met name in tarwe, spelt, rogge en gerst. Om glutenvrije hondenbrokken te produceren zullen deze gluten houdende ingrediënten vermeden moeten worden. Lees het etiket van glutenvrije hondenbrokken goed en ga na welke ingrediënten er in zitten. Er zijn van nature glutenvrije voedingsmiddelen die als ingrediënten kunnen dienen voor glutenvrije hondenbrokken. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn onder andere:

  • Aardappelen en aardappelzetmeel
  • Rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst)
  • Zaden
  • Vlees, vis en gevogelte (ongemarineerd en ongepaneerd)
  • Mais en maismeel (polenta)
  • Boekweit
  • Quinoa
  • En veel meer..

Hoe glutenvrij is glutenvrij?

Wanneer een verpakking een sticker heeft met daarop glutenvrij, dan mag je er vanuit gaan dat er geen allergische reactie zal ontstaan op basis van gluten.

Om glutenvrije producten te maken, mag er een minimum aan gluten in zitten van maximaal 20 ppm. Dit is een wettelijk vast gesteld minimum en zou niet schadelijk zijn en allergische reacties opwekken.

Uiteraard is het ook mogelijk om alle gluten houdende voeding te vermijden. Maar om dan ook zeker te zijn van 100% glutenvrij, zal ook het productieproces geheel in een aparte ruimte en met aparte machines waar alleen glutenvrije voeding geproduceerd wordt moeten plaats vinden.

Glutenvrij versus hypoallergeen 

Hypoallergeen staat voor een verminderde kans op allergieën in het algemeen. Maar verwar dit niet met glutenvrij. Waar bij glutenvrij rekening gehouden moet worden met het wel of niet toevoegen van bepaalde ingrediënten, wordt bij de term hypoallergeen gesproken over het aanpassen van de samenstelling van allerlei soorten ingrediënten.

De eiwitten van de ingrediënten is waar de allergenen zich bevinden. Door de eiwitten in de ingrediënten van het hondenvoer te minimaliseren tot kleine losse stukjes herkent het afweersysteem deze niet meer en kan het geen allergische reactie meer opwekken. Het in kleine stukjes maken van de eiwitten heet hydroliseren en hiermee worden producten aangegeven als zijnde hypoallergeen. Een alternatief voor hondenbrokken met gehydroliseerde eiwitten maar wél hypoallergeen, zijn brokken op basis van één diersoort en één zetmeelbron. Ook hiermee wordt de kans op een allergische verkleind. Maar gluten worden hiermee niet vermeden en het is dus niet als glutenvrij te bestempelen.

Allergische reacties op gluten

Er zijn drie verschillende reacties die gluten kunnen opwekken. Deze zijn coeliakie, glutenintolerantie en glutenallergie. Deze laatste is de meest heftige en kan ernstige gevolgen hebben voor de hond. Ook heeft coeliakie behoorlijke gevolgen voor het darmstelsel van de hond. Belangrijke stoffen, nutriënten, worden niet of nauwelijks meer opgenomen en heeft een tekort tot gevolg. Glutenintolerantie tast ook de darmflora aan maar de verschijnselen zijn minder heftig en minder goed te constateren.

Maar dat gluten het darmstelsel aan kunnen tasten is in alle vormen het geval. De gliadines hechten zich aan de darmwand, afvalstoffen worden niet of minder afgevoerd en goede stoffen worden niet of minder opgenomen. Met als resultaat een allergische reactie en dus een zieke hond.

Wil je zeker weten of je hond een reactie heeft op gluten, dan kun je proberen om een glutenvrij eetpatroon te hanteren. Maar een bezoekje aan de dierenarts is ook een optie. Deze zal een stukje van de darm verwijderen voor onderzoek zodat een diagnose gesteld kan worden. Een narcose is wel nodig om een biopt van de darm te nemen.

Voedingspatroon van de wolf

Onderzoek wijst uit dat zowel het gebit als het spijsverteringsstelsel van de hond overeenkomt met die van de wolf. Alle soorten en rassen, grote en kleine honden. Het is dan ook niet zo’n gek idee om te kijken naar het voedingspatroon van de wolf en deze te vergelijken met die van je hond.

De wolf jaagt in de natuur op kleine en middelgrote dieren en doet zich graag tegoed aan de organen en het vlees. Uiteindelijk laat hij nagenoeg niets over van zijn prooi. Groentes, tarwe en dergelijke plantaardige producten zien we niet terug op het menu. Dus waarom wel aan je hond geven? Natuurlijke ingrediënten zoals vlees en dierlijke vetten bevatten minder of geen gluten en bieden daarmee een goede indicatie voor een geschikt voedingspatroon voor je hond.

Glutenvrij hondenvoer en dan?

Zoals ook voor de mens geldt, een glutenvrij dieet betekent ook helemaal glutenvrij. Je zult niet volstaan met alleen glutenvrije hondenbrokken en dan de overige maaltijden niet letten op de gluten. Het gehele eetpatroon van je hond zal moeten worden aangepast. Alles wat de hond binnen krijgt, van brokken tot snacks en vers voer, overal zal je op moeten letten of er gluten in zitten. En let dus ook goed op wat je de hond tussendoor geeft. Koekjes bevatten ook gluten en snackt je hond wel eens met jou mee? Let daar goed op. Want een glutenvrij dieet vergt dat ook werkelijk alles glutenvrij is. Anders heeft het niet het gewenste effect.

Waarom glutenvrij hondenvoer?

Heb je het idee dat je hond wel gezond is, maar het zou vitaler kunnen? Of heeft je hond duidelijk last van zijn darmflora? Probeer dan het eetpatroon aan te passen en ga na of je hond vitaler wordt. Er is veel winst te behalen met voeding en vooral de juiste voeding. En er is inmiddels veel te verkrijgen op het gebied van glutenvrij hondenvoer. Maar let goed op de ingrediënten van het voer en let vooral goed op je hond. Je hond vertelt je wel hoe het met hem gaat.

Biologisch glutenvrij hondenvoer

Beter voor je hond én beter voor de dieren gebruikt in het hondenvoer? Kies dan voor biologisch glutenvrij hondenvoer. Deze hondenvoeding is voorzien van het EKO keurmerk. Met dit keurmerk weet je zeker dat de dieren waar het vlees van wordt gebruikt een goed leven hebben gehad, er geen toegevoegde chemische middelen en géén genetisch gemanipuleerde ingrediënten in de hondenvoeding zit.

Glutenvrij hondenvoer bestellen

Hondenvoer kopen of bestellen wordt je met het internet steeds eenvoudiger gemaakt. Prijsverschillen en aanbiedingen worden in kaart gebracht en de leveringsservice is erg snel. Maar laat je niet leiden door aanbiedingen of juist dure producten. Hogere prijzen betekenen niet dat het product dan ook het beste is. Belangrijk is dat een hond wel de tijd krijgt om aan een voor hem nieuw soort of merk hondenvoer te wennen en niet alles door elkaar te eten krijgt. En let goed op de samenstelling en de ingrediënten van het hondenvoer, zodat je weet wat je hond te eten krijgt.

Glutenvrij hondenvoer ervaring

Benieuwd naar de ervaringen van anderen met glutenvrij hondenvoer? Op het internet zijn vele verschillende fora te vinden waar mensen hun ervaringen delen. Kijk wel goed of het een objectief forum is, dus geen sponsoring van een aanbieder van honden- of dierenvoeding heeft en informeer jezelf goed. Lees erover op verschillende websites en vraag mensen uit je omgeving. Belangrijkste blijft wat je zelf denkt dat goed is voor je hond en let goed op hoe je hond reageert. Je hond vertelt je wel wat goed voor hem is.

Overstappen naar ander en/of glutenvrij hondenvoer

Heb je een keuze gemaakt voor een ander soort of merk voer? Zorg dan dat je geleidelijk overstapt en de hond de tijd geeft om te wennen aan het nieuwe voer. Bij een plotselinge verandering van hondenvoer kunnen de darmen van je hond overstuur raken. Wanneer je zelf je eigen eetpatroon drastisch zou wijzigen zou je lichaam ook een periode hebben van aanpassen. Dat geldt ook voor je hond. Neem bijvoorbeeld een gewenningstijd van 10 dagen om de nieuwe voeding geleidelijk te mengen met het oude voer.

Ook hierbij, let vooral goed op je hond en hoe hij reageert op de verandering. Heeft de hond een andere vorm van ontlasting, heeft hij meer of minder energie, is hij zenuwachtig? In dat geval kun je beter het nieuwe voer met het oude voer in kleinere hoeveelheden vermengen. Of geef je hond meer maar kleinere porties per dag.

Een overstapperiode is altijd nodig, ongeacht welk hondenvoer je koopt. Neem de tijd en let goed op je hond. Het kan van een week tot een aantal weken duren voordat je merkt dat je hond geheel gewend is aan het nieuwe voer. En of het verwijderen van gluten uit het eetpatroon van je hond de hond beter maakt, dat zal dan blijken.